Apikotomija - uklanjanje djela korijena zuba

Apikotomija je naziv za oralan kirurški zahvat kojim se uklanja dio korijena zuba zbog kronične upale u vrhu korijena. Ako postupak liječenja korijenskog kanala (endodoncija) nije izveden na ispravan način na vrhu korijena često nastaje granula ili cista. Radi se o patološkom tkivu koje za posljedicu ima progresivan gubitak kosti čeljusti oko vrha zahvaćenog zuba. Ovo se najčešće otkrije pregledom rengenske snimke zuba ili postojanjem tzv. fistule. Riječ je o patološkom kanalu čiji se vanjski otvor najčešće primjećuje na zubnom mesu oko vrha zahvaćenog zubnog korijena u obliku gnojne kvržice.

U području zahvaćenog zuba mogu nastati određeni simptomi (bol, pomičnost, gnojni iscjedak nastao u vrhu korijena), a moguće je da simptomi ne postoje. Ako zubni korijen nije adekvatno i hermetički punjen, prije samog zahvata potrebno je izvršiti tzv. reviziju zubnog punjenja da bi se u potpunosti otklonilo staro punjenje te bolesno i upaljeno tkivo, a zubni kanal ponovo hermetički zatvorio. Ponovno punjenje moguće je izvršiti i pri samom kirurškom zahvatu.

Kako se izvodi zahvat apikotomije?

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolan je u cijelosti. Provodi se tako da se zubno meso najprije zareže i podigne kako bi se došlo do kosti oko zahvaćenog zuba. Nakon toga se posebnim svrdlom probija kost dok se ne dođe do patološkog tkiva. Ponekad je bolest toliko uznapredovala da se samim uklanjanjem zubnog mesa dolazi do korijena jer kost nedostaje. Zahvatom se uklanja upaljeni vrh korijena zuba, nakon čega se korijen zubnog kanala hermetički puni specijalnim materijalima (ako to već nije učinjeno prije samog kirurškog zahvata). Nastali koštani defekt može se ispuniti vještačkom kosti (najbolje uz PRF) ili ostaviti da se kost spontano oporavi.

Ako zbog određenog razloga nije moguće napraviti reviziju starog punjenja (postojanje kolčića u kanalu, zavijeni i nepristupačni kanali i sl.) zahvat je moguće izvesti i bez revizije ali dobiveni rezultati mogu biti slabiji.

Apikotomijom se mogu tretirati jednokorijenski i višekorijenski zubi ovisnosno o mogućnosti pristupa i okolnim anatomskim strukturama koje se ne smiju oštetiti prilikom samog zahvata. Prije zahvata terapeut mora dobro procijeniti da li postupak donosi korist i hoće li preostali dio korijena i nakon zahvata moći stabilno pridržavati kompletan zub u kosti ili je zub potrebno izvaditi.

Nakon zahvata postavlja se nekoliko šavova na mjestu pristupnog reza. Pacijent mora paziti da ne ošteti mjesto zahvata uz sprovođenje izvrsne oralne higijene, a postoperativni postupak identičan je kao kod ostalih kirurških zahvata u usnoj šupljini. Mjesto zahvata potrebno je hladiti izvana do 8 sati nakon zahvata uz uzimanje analgetika i ispiranje usta blagim dezinficijensima, a antibiotici se prepisuju ovisno o procjeni liječnika.


Dijagnostički podaci koji se uzimaju su otisci, detaljno fotografiranje (intraoralno i ekstraoralno) te analize rendgenskih snimki.

Pacijenti o nama

Naši pacijenti dio su velike obitelji Ortodoncije Marelić i njihovo mišljenje od iznimne nam je važnosti
 • Mandić Eva - ortodontska terapija
  Mandić Eva pacijenti o ortodonciji marelicMoje iskustvo je bilo pozitivno i ugodno, a rezultatom sam više nego zadovoljna! Dugotrajan trud se isplatio :)
  Eva Mandić
  Zadar
 • Pacijentica Martina Kauzlarić
  Martina_Kauzlarić_tekst

  Hello! Ja sam Martina Kauzlarić, kod doktora Marelića prvi put sam došla u 6. mjesecu 2011. god. s katastrofalnim zagrizom. (I da napomenem: prije toga sam 9 god. nosila mobilni aparat!!! Nakon prestanka nošenja zubi su mi se skroz razmjestili) Nakon stavljanja fiksnog aparata, godinu dana kasnije, zubi su mi izgledali bolje nego ikad!!! I tako je i danas (2015. god.)

  Martina Kauzlarić
  Hreljin
 • Pacijentica Kanazir Marta
  Marta Kanazir

  Ovim putem željela bih pohvaliti i zahvaliti se cijelom timu Ortodoncije Marelić, posebno dr. Mareliću na dosadašnjoj terapiji i suradnji. Od mog prvog posjeta ordinaciji, doktor je uvijek bio dostupan za sve moje upite, nikad nisam čekala mjesecima termine, naprotiv, već se ordinacija prema meni prilagođavala zbog mog posla. Moje iskustvo tokom cijele terapije je apsolutno pozitivno u svakom pogledu, baš zbog profesionalnosti dr. Marelića te cijelog tima, nikada nisam imala probleme s fiksnim aparatićem, nikakve dodatne bolove, oštećenja, infekcije. Ono što me najviše iznenadilo je brzina kojom su se moji zubi izravnali i efikasnost cijele terapije. I sad, po završetku cijele terapije, nakon što smo skinuli aparatić, sve što mi je dr. Marelić rekao i što smo dogovorili, sve je apsolutno napravljeno. Hvala cijeloj Ortodonciji Marelić, što ste vratili moj osmijeh na lice.

  Marta Kanazir
  Rijeka
 • Pacijentica Iva Paris
  Iva Paris

  Moje iskustvo s ordinacijom Marelić je vrlo pozitivno. Cijela terapija, od postavljanja do skidanja, trajala je 13 mjeseci, a rezultat je izvanredan, konačno se opušteno mogu smijati, a da rukom ne pokrivam zube. Cijeli tim je vrlo opušten i pozitivan, a istovremeno temeljit i predan svom poslu.

  Iva Paris
  Boljun
 • Pacijentica gđa. Miličević-Vukoja
  Tea Miličević Vukoja

  Izuzetno sam zadovoljna rezultatima terapije u Ortodonciji Marelić. Pristup pacijentu je vrlo profesionalan, ali i ljudski i topao. Mislim da nisam mogla izabrati boljeg ortodonta za sebe i za svoju kći.

  Tea Miličević Vukoja
  Rijeka
 • Pacijentica Tamaris Kalabrić
  Tamaris Kalabrić

  Uvijek susretljivi, iako dolazim sa otoka, uvijek su spremni izaći u susret za probne termine. Vrlo zadovoljna uspjehom.

  Tamaris Kalabrić
  Mali Lošinj
 • Pacijent Alfred Franković
  Alfred Franković

  U ordinaciju dr. Marelića smo došli na preporuku. Preporuka se pokazala odličnom. Jedna kćer je ispravila zube za godinu dana i bili smo super zadovoljni uslugom i rezultatom. Sada smo na terapiji sa mlađom kćeri, te je to dovoljna preporuka. Kada riješimo djecu idemo dalje…

  Zadovoljan tata, Alfred Franković
  Rijeka
 

Obratite nam se s punim povjerenjm, pobrinut ćemo se da dobijete osmijeh kakav ste oduvijek željeli.