Dijagnostika prije ortodontske terapije

Dijagnostika je jedan od najvažnijih segmenata ortodontske terapije. To je postupak koji prethodi terapiji, temelj je za sve daljnje postupke i ključna je za uspješnost same ortodontske terapije.

Koraci u ortodontskoj dijagnostici

Dijagnostički podaci koji se uzimaju su otisci, detaljno fotografiranje (intraoralno i ekstraoralno) te analize rentgenskih snimki.

Korak 1: Izrada otiska

Otisci nam služe da bi na temelju modela koji se od njih izlijevaju dobili točan i trajan prikaz stanja prije početka terapije i omogućuju dr. Mareliću nesmetan pogled na sve dijelove i odnose zubi. Trodimenzionali odljev zuba nezamjenjivi je dio dijagnostičke analize slučaja.

Korak 2: Ekstraoralno i intraoralno fotografiranje

Sve pacijente fotografiramo ekstraoralno (izvana) i intraoralno (zube). Vanjske fotografije služe da bi se analiziralo lice, osmijeh i profil. Na fotografijama zubi analizira se njihov položaj i odnos s drugim zubima u istom i suprotnom zubnom luku (zagriz). Današnja, moderna ortodoncija nezamisliva je bez tehnologije digitalne fotografije, koja omogućava terapeutu da se vrlo brzo prisjeti kako je slučaj izgledao na početku te pojednostavljuje praćenje napretka terapije.


Dijagnostički podaci koji se uzimaju su otisci, detaljno fotografiranje (intraoralno i ekstraoralno) te analize rendgenskih snimki.

Korak 3: Rentgenske snimke i analiza

Pacijente uvijek upućujemo i na izradu dviju RTG snimki (ortopantomogram/panorama i LL snimka-laterolateralni kefalogram), koje se kompjuterski analiziraju pomoću digitalnog softvera, da bi se detaljno procijenio odnos između koštanih baza čeljusti. RTG analize standardni su postupci kojima se može predvidjeti tijek buduće terapije.

Korak 4: Konačna dijagnostika i plan terapije

Na temelju svih tih informacija i podataka prikupljenih u koracima ortodontske dijagnostike, izrađujemo individualiziranu prezentaciju, koju na slijedećem pregledu, odnosno konzultacijama, dr. Marelić prikaže pacijentu i objasni prirodu problema te način njegovog rješavanja. Također, na konzultacijama dogovorimo trajanje, cijenu i sve detalje same terapije.

Pacijenti o nama

Naši pacijenti dio su velike obitelji Ortodoncije Marelić i njihovo mišljenje od iznimne nam je važnosti
 • Mandić Eva - ortodontska terapija
  Mandić Eva pacijenti o ortodonciji marelicMoje iskustvo je bilo pozitivno i ugodno, a rezultatom sam više nego zadovoljna! Dugotrajan trud se isplatio :)
  Eva Mandić
  Zadar
 • Pacijentica Martina Kauzlarić
  Martina_Kauzlarić_tekst

  Hello! Ja sam Martina Kauzlarić, kod doktora Marelića prvi put sam došla u 6. mjesecu 2011. god. s katastrofalnim zagrizom. (I da napomenem: prije toga sam 9 god. nosila mobilni aparat!!! Nakon prestanka nošenja zubi su mi se skroz razmjestili) Nakon stavljanja fiksnog aparata, godinu dana kasnije, zubi su mi izgledali bolje nego ikad!!! I tako je i danas (2015. god.)

  Martina Kauzlarić
  Hreljin
 • Pacijentica Kanazir Marta
  Marta Kanazir

  Ovim putem željela bih pohvaliti i zahvaliti se cijelom timu Ortodoncije Marelić, posebno dr. Mareliću na dosadašnjoj terapiji i suradnji. Od mog prvog posjeta ordinaciji, doktor je uvijek bio dostupan za sve moje upite, nikad nisam čekala mjesecima termine, naprotiv, već se ordinacija prema meni prilagođavala zbog mog posla. Moje iskustvo tokom cijele terapije je apsolutno pozitivno u svakom pogledu, baš zbog profesionalnosti dr. Marelića te cijelog tima, nikada nisam imala probleme s fiksnim aparatićem, nikakve dodatne bolove, oštećenja, infekcije. Ono što me najviše iznenadilo je brzina kojom su se moji zubi izravnali i efikasnost cijele terapije. I sad, po završetku cijele terapije, nakon što smo skinuli aparatić, sve što mi je dr. Marelić rekao i što smo dogovorili, sve je apsolutno napravljeno. Hvala cijeloj Ortodonciji Marelić, što ste vratili moj osmijeh na lice.

  Marta Kanazir
  Rijeka
 • Pacijentica Iva Paris
  Iva Paris

  Moje iskustvo s ordinacijom Marelić je vrlo pozitivno. Cijela terapija, od postavljanja do skidanja, trajala je 13 mjeseci, a rezultat je izvanredan, konačno se opušteno mogu smijati, a da rukom ne pokrivam zube. Cijeli tim je vrlo opušten i pozitivan, a istovremeno temeljit i predan svom poslu.

  Iva Paris
  Boljun
 • Pacijentica gđa. Miličević-Vukoja
  Tea Miličević Vukoja

  Izuzetno sam zadovoljna rezultatima terapije u Ortodonciji Marelić. Pristup pacijentu je vrlo profesionalan, ali i ljudski i topao. Mislim da nisam mogla izabrati boljeg ortodonta za sebe i za svoju kći.

  Tea Miličević Vukoja
  Rijeka
 • Pacijentica Tamaris Kalabrić
  Tamaris Kalabrić

  Uvijek susretljivi, iako dolazim sa otoka, uvijek su spremni izaći u susret za probne termine. Vrlo zadovoljna uspjehom.

  Tamaris Kalabrić
  Mali Lošinj
 • Pacijent Alfred Franković
  Alfred Franković

  U ordinaciju dr. Marelića smo došli na preporuku. Preporuka se pokazala odličnom. Jedna kćer je ispravila zube za godinu dana i bili smo super zadovoljni uslugom i rezultatom. Sada smo na terapiji sa mlađom kćeri, te je to dovoljna preporuka. Kada riješimo djecu idemo dalje…

  Zadovoljan tata, Alfred Franković
  Rijeka
 

Obratite nam se s punim povjerenjm, pobrinut ćemo se da dobijete osmijeh kakav ste oduvijek željeli.