Estetski zubni ispuni

Koju vrstu ispuni (plomba) odabrati je pitanje među mnogima. Svima je poznato da su crni ispuni povoljniji od bijelih, a na prvi pogled jedina razlika je u estetskom dojmu koji plomba pruža. Zašto onda samo rijetki odabiru crne plombe i zašto ih stomatolozi ne preporučuju?


Bijele plombe

Bijele plombe su po sastavu kompozitne smole. One su spoj čestica kvarca i različitih minerala u smolastoj bazi. Zdravije su, kvalitetnije i trajnije od crnih plomba, a najbolja stvar je što se prilagođavaju zubu i usklađuju s bojom zuba što ih čini neprimjetnima.

Bijele plombe se mikromehanički povezuju sa zubnom strukturom zbog čega ne zahtijevaju zadiranje u zdravu strukturu zuba. One su idealna opcija kada nije potrebna velika obnova zubnog tkiva jer njima postižemo potpuno prirodan izgled zubi nakon oštećenja. Zbog toga se preporučuje koristiti bijele plombe u slučaju bolesti ili oštećenja zuba, a osobito je dobro koristiti u slučajevima slomljenog, istrošenog ili pokvarenog zuba.

Također imaju snažnu zdravstvenu funkciju i smanjuju mogućnost za nastanak karijesa te vraćaju prirodnu čvrstinu zubima. Bijele kompozitne plombe postižu potpuno prirodan izgled zuba i čuvaju prirodne zube.

Crne plombe

U prošlosti su se često koristile crne plombe (amalgami), ali danas su estetski i zdravstveno neprihvatljive. Crne plombe su štetnog sastava, slabije kvalitete od bijelih i estetski su neprivlačne. Kao da to nije dovoljno, da bi ih uopće stavili u zub potrebno je brusiti zdravi dio zuba kako bi se napravilo mjesta za crnu plombu. Zato ih se preporučuje zamijeniti što prije.

Usprkos tome, one su još uvijek aktivne u stomatološkoj praksi. Razlog je vrlo niska cijena zbog koje je ta vrsta ispuni još uvijek djelomično poželjna, pogotovo kada se radi o zubima koji nisu vidljivi.

Koju vrstu plomba izabrati?

Iako obje plombe obavljaju istu funkciju, bijela ipak ima prednost pred crnom. Bijeli zubni ispuni preporučljivi su iz zdravstvenih i estetskih razloga. Oni nakon što se stave u zube, prilagode se njima i poprime boju i oblik zuba što osmijehu vraća prirodnu ljepotu i zdrav izgled. Crni pak zahtijevaju dodatno brušenje zuba kako bi se napravilo mjesta za crnu plombu. U zdravstvenom smislu bijele plombe imaju veliku zdravstvenu funkciju jer jačaju zube, vraćaju prirodnu čvrstinu zubima i štite od nastanka karijesa dok su crne štetne za zdravlje zbog tvari koje sadrže. Sa sigurnosti možemo zaključiti da su bijeli zubni ispuni pravi izbor jer uvelike utječu na vaše zdravlje i ljepotu osmijeha, a zahvat je bezbolan.

Pacijenti o nama

Naši pacijenti dio su velike obitelji Ortodoncije Marelić i njihovo mišljenje od iznimne nam je važnosti
 • Mandić Eva - ortodontska terapija
  Mandić Eva pacijenti o ortodonciji marelicMoje iskustvo je bilo pozitivno i ugodno, a rezultatom sam više nego zadovoljna! Dugotrajan trud se isplatio :)
  Eva Mandić
  Zadar
 • Pacijentica Martina Kauzlarić
  Martina_Kauzlarić_tekst

  Hello! Ja sam Martina Kauzlarić, kod doktora Marelića prvi put sam došla u 6. mjesecu 2011. god. s katastrofalnim zagrizom. (I da napomenem: prije toga sam 9 god. nosila mobilni aparat!!! Nakon prestanka nošenja zubi su mi se skroz razmjestili) Nakon stavljanja fiksnog aparata, godinu dana kasnije, zubi su mi izgledali bolje nego ikad!!! I tako je i danas (2015. god.)

  Martina Kauzlarić
  Hreljin
 • Pacijentica Kanazir Marta
  Marta Kanazir

  Ovim putem željela bih pohvaliti i zahvaliti se cijelom timu Ortodoncije Marelić, posebno dr. Mareliću na dosadašnjoj terapiji i suradnji. Od mog prvog posjeta ordinaciji, doktor je uvijek bio dostupan za sve moje upite, nikad nisam čekala mjesecima termine, naprotiv, već se ordinacija prema meni prilagođavala zbog mog posla. Moje iskustvo tokom cijele terapije je apsolutno pozitivno u svakom pogledu, baš zbog profesionalnosti dr. Marelića te cijelog tima, nikada nisam imala probleme s fiksnim aparatićem, nikakve dodatne bolove, oštećenja, infekcije. Ono što me najviše iznenadilo je brzina kojom su se moji zubi izravnali i efikasnost cijele terapije. I sad, po završetku cijele terapije, nakon što smo skinuli aparatić, sve što mi je dr. Marelić rekao i što smo dogovorili, sve je apsolutno napravljeno. Hvala cijeloj Ortodonciji Marelić, što ste vratili moj osmijeh na lice.

  Marta Kanazir
  Rijeka
 • Pacijentica Iva Paris
  Iva Paris

  Moje iskustvo s ordinacijom Marelić je vrlo pozitivno. Cijela terapija, od postavljanja do skidanja, trajala je 13 mjeseci, a rezultat je izvanredan, konačno se opušteno mogu smijati, a da rukom ne pokrivam zube. Cijeli tim je vrlo opušten i pozitivan, a istovremeno temeljit i predan svom poslu.

  Iva Paris
  Boljun
 • Pacijentica gđa. Miličević-Vukoja
  Tea Miličević Vukoja

  Izuzetno sam zadovoljna rezultatima terapije u Ortodonciji Marelić. Pristup pacijentu je vrlo profesionalan, ali i ljudski i topao. Mislim da nisam mogla izabrati boljeg ortodonta za sebe i za svoju kći.

  Tea Miličević Vukoja
  Rijeka
 • Pacijentica Tamaris Kalabrić
  Tamaris Kalabrić

  Uvijek susretljivi, iako dolazim sa otoka, uvijek su spremni izaći u susret za probne termine. Vrlo zadovoljna uspjehom.

  Tamaris Kalabrić
  Mali Lošinj
 • Pacijent Alfred Franković
  Alfred Franković

  U ordinaciju dr. Marelića smo došli na preporuku. Preporuka se pokazala odličnom. Jedna kćer je ispravila zube za godinu dana i bili smo super zadovoljni uslugom i rezultatom. Sada smo na terapiji sa mlađom kćeri, te je to dovoljna preporuka. Kada riješimo djecu idemo dalje…

  Zadovoljan tata, Alfred Franković
  Rijeka
 

Obratite nam se s punim povjerenjm, pobrinut ćemo se da dobijete osmijeh kakav ste oduvijek željeli.