Ortodontska terapija fiksnim ortodontskim aparatićem

Fiksni aparatić za zube danas je zlatni standard moderne ortodoncije i naš stručni tim ga preporuča.

Fiksni aparatić za zube najčešći je i najučinkovitiji način ispravljanja nepravilnog položaja zuba. Koriste se kao rana terapija kod djece, ali i kod odraslih ako je struktura kosti i zubnog mesa dobra.

Vrste bravica za fiksni ortodontski aparatić

Aparatić za zube se sastoji od popularno zvanih "bravica“ koje se lijepe na zube te kroz koje prolazi žičani luk koji ispravlja zube. Bravice za fiksni ortodontski aparatić uobičajeno dijelimo na:

 • 1. metalne bravice - najsigurnije i najučinkovitije bravice
  2. keramičke bravice - povoljnije kao estetsko bolje rješenje
  3. lingualne bravice - posebna tehnika postavljanja bravica s unutarnje strane

Vrste fiksnih ortodontskih aparatića

Postoji više vrsta fiksnih ortodontskih aparata, a pacijenti ih općenito dijele na bijele i metalne.

Bijeli ortodontski aparati su estetske bravice koje su prozirne ili bijele boje te im je glavna karakteristika neupadljivost pa ih pacijenti s ugodom prihvaćaju. Standardni aparatić za zube je metalne konstrukcije i daje najbolje rezultate na kraju terapije.

S metalnim ortodontskim aparatom pomicanje zuba je brzo i učinkovito, a aparatić za zube je stabilan.

Trajanje ortodontske terapije fiksnim aparatićem

Terapija fiksnim ortodontskim aparatom u našoj ordinaciji traje 18 do 24 mjeseca te, ovisno o slučaju, iziskuje kontrolne preglede svakih 4 do 8 tjedana. Sve izvan tih okvira predstavlja iznimku. Na kontrolnom pregledu u Rijeci mijenjaju se žičani lukovi, lijepe se bravice koje su se odvojile te se općenito vrši procjena učinjenog pomaka i donosi odluka o daljnjem tijeku terapije.

Cijena fiksnog aparatića za zube u našoj klinici u Rijeci

Cijena aparatića za zube ovisi o svakom pojedinom tretmanu te mnogim parametrima ortodontske terapije, no cijena fiksnog aparata za zube varira uglavnom između 13.000 kn i 20.000 kn. Saznajte više o brojnim pogodnostima i opcijama plaćanja koje smo pripremili za naše pacijente.

Redoviti dolasci i održavanje aparata imperativ su za uspješan tijek i dovršetak terapije.

Održavanje fiksnog aparatića

Uredno održavanje aparatića za zube i higijene zuba od iznimne je važnosti tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparata. Zdravi zubi i zubno meso ubrzati će pomak zuba kao i pružiti stabilnost i trajnost postignutih rezultata.

Cilj ortodontske terapije je uspostavljanje zdravog zagriza i pravilnog kontakta gornjih i donjih zuba. Zubne lukove potrebno je povezati kako bi optimalno odgovarali jedni drugima. U tu svrhu pacijenti trebaju nositi elastične gumice koje su vrlo bitan segment ortodontske terapije. Elastike se skidaju prilikom jela i pranja zuba. Redovitim nošenjem elastika zubi se smještaju u pravilan odnos doprinoseći kvalitetnijem rezultatu terapije i boljoj stabilnosti rezultata.

Početak ortodontske terapije fiksnim aparatićem

Prije početka ortodontske terapije potrebno je napraviti sveobuhvatnu analizu problema kako bi se mogli postaviti temelji i smjernice terapije. Dijagnostika i analiza slučaja neizostavni su i najbitniji dio terapije. One uključuju uzimanje otisaka i izradu gipsanih modela, fotografiranje i izradu RTG snimaka. Na osnovu tih nalaza, u konzultaciji s pacijentom, preporuča se optimalna ortodontska terapija.

Svaki slučaj je drugačiji i zahtijeva individualizirani i prilagođeni pristup. Na konzultacijama se identificira i optimalni najbolji aparat za zube koji najbolje odgovara pacijentovim potrebama, a u Ortodonciji Marelić preferiramo Damon sustave.

Naša ortodoncija u Rijeci ima dugogodišnje iskustvo i veliki broj uspješnih riješenih slučajeva iza sebe iz koji su proizašli prekrasni osmjesi.

Mogući problemi s fiksnim aparatićem

U slučaju nepažnje i neodgovarajućeg pridržavanja uputa, postoji mogućnost za pucanje, odljepljivanje i ostale nezgode s fiksnim ortodontskim aparatom koje je potrebno sanirati.

To samo po sebi nije prepreka dobroj terapiji jer se pri sljedećoj kontroli svi nedostatci otklone, a aparat opet stavi u punu funkciju.

Problemi mogu nastati kada se takvi lomovi događaju učestalo, pa ortodont, umjesto da provodi terapiju pomicanja zubi neprestano popravlja aparat.

Pacijenti o nama

Naši pacijenti dio su velike obitelji Ortodoncije Marelić i njihovo mišljenje od iznimne nam je važnosti
 • Mandić Eva - ortodontska terapija
  Mandić Eva pacijenti o ortodonciji marelicMoje iskustvo je bilo pozitivno i ugodno, a rezultatom sam više nego zadovoljna! Dugotrajan trud se isplatio :)
  Eva Mandić
  Zadar
 • Pacijentica Martina Kauzlarić
  Martina_Kauzlarić_tekst

  Hello! Ja sam Martina Kauzlarić, kod doktora Marelića prvi put sam došla u 6. mjesecu 2011. god. s katastrofalnim zagrizom. (I da napomenem: prije toga sam 9 god. nosila mobilni aparat!!! Nakon prestanka nošenja zubi su mi se skroz razmjestili) Nakon stavljanja fiksnog aparata, godinu dana kasnije, zubi su mi izgledali bolje nego ikad!!! I tako je i danas (2015. god.)

  Martina Kauzlarić
  Hreljin
 • Pacijentica Kanazir Marta
  Marta Kanazir

  Ovim putem željela bih pohvaliti i zahvaliti se cijelom timu Ortodoncije Marelić, posebno dr. Mareliću na dosadašnjoj terapiji i suradnji. Od mog prvog posjeta ordinaciji, doktor je uvijek bio dostupan za sve moje upite, nikad nisam čekala mjesecima termine, naprotiv, već se ordinacija prema meni prilagođavala zbog mog posla. Moje iskustvo tokom cijele terapije je apsolutno pozitivno u svakom pogledu, baš zbog profesionalnosti dr. Marelića te cijelog tima, nikada nisam imala probleme s fiksnim aparatićem, nikakve dodatne bolove, oštećenja, infekcije. Ono što me najviše iznenadilo je brzina kojom su se moji zubi izravnali i efikasnost cijele terapije. I sad, po završetku cijele terapije, nakon što smo skinuli aparatić, sve što mi je dr. Marelić rekao i što smo dogovorili, sve je apsolutno napravljeno. Hvala cijeloj Ortodonciji Marelić, što ste vratili moj osmijeh na lice.

  Marta Kanazir
  Rijeka
 • Pacijentica Iva Paris
  Iva Paris

  Moje iskustvo s ordinacijom Marelić je vrlo pozitivno. Cijela terapija, od postavljanja do skidanja, trajala je 13 mjeseci, a rezultat je izvanredan, konačno se opušteno mogu smijati, a da rukom ne pokrivam zube. Cijeli tim je vrlo opušten i pozitivan, a istovremeno temeljit i predan svom poslu.

  Iva Paris
  Boljun
 • Pacijentica gđa. Miličević-Vukoja
  Tea Miličević Vukoja

  Izuzetno sam zadovoljna rezultatima terapije u Ortodonciji Marelić. Pristup pacijentu je vrlo profesionalan, ali i ljudski i topao. Mislim da nisam mogla izabrati boljeg ortodonta za sebe i za svoju kći.

  Tea Miličević Vukoja
  Rijeka
 • Pacijentica Tamaris Kalabrić
  Tamaris Kalabrić

  Uvijek susretljivi, iako dolazim sa otoka, uvijek su spremni izaći u susret za probne termine. Vrlo zadovoljna uspjehom.

  Tamaris Kalabrić
  Mali Lošinj
 • Pacijent Alfred Franković
  Alfred Franković

  U ordinaciju dr. Marelića smo došli na preporuku. Preporuka se pokazala odličnom. Jedna kćer je ispravila zube za godinu dana i bili smo super zadovoljni uslugom i rezultatom. Sada smo na terapiji sa mlađom kćeri, te je to dovoljna preporuka. Kada riješimo djecu idemo dalje…

  Zadovoljan tata, Alfred Franković
  Rijeka
 

Obratite nam se s punim povjerenjm, pobrinut ćemo se da dobijete osmijeh kakav ste oduvijek željeli.