Gumice za ispravljanje zagriza i sve što želite znati o njima

Case Study | Dino Turak – visoko položeni gornji očnjak
3. veljače 2022.
Case Study | Lana Vidas – zabrinutost zbog zuba koji “strši”
16. ožujka 2022.
Gumice za ispravljanje zubi primjer kako staviti.


Prilikom razgovora o postavi fiksnog ortodontskog aparata, pacijentima se naglašava kako je u terapiji potrebna njihova disciplina i suradnja. Ovo ima smisla kada se radi o mobilnom aparatu gdje učinak terapije ovisi isključivo o pacijentu i tome koliko redovito nosi aparatić, no kakvu bi suradnju mogla zahtijevati terapija fiksnim aparatom?

Odgovor leži u ortodontskim gumicama za ispravljanje zagriza koje se službeno nazivaju intermaksilarni gumeni vlak (IMGV)., a skoro svaki pacijent u nekom trenutku svoje terapije susreo se s njima.


Čemu služe ortodontske gumice?

Gumice za aparatić vrše na zube dodatnu silu koju nije moguće postići samim aparatićem i time omogućuju pomake zuba i korekciju zagriza. Pomaci koje vrše mogući su u svim smjerovima (gore - dolje, naprijed - nazad, lijevo - desno), stoga je bitno nositi ih isključivo po uputama ortodonta kako ne bi došlo do neželjenih pomaka.
Pomak koji se želi postići ovisi o tipu malokluzije, pa tako razlikujemo nekoliko vrsta ortodontskih gumica:

  1. gumice klase II
  2. gumice klase III
  3. gumice za korekciju križnog zagriza
  4. gumice za korekciju vertikale


Kako se nose ortodontske gumice?

Ortodontske gumice važno je nositi točno onako kako je objašnjeno od strane ortodonta. Ovisno o uputama, gumice se mogu nositi na jednom zubu gornje i jednom zubu donje čeljusti, na dva zuba u jednoj čeljusti i jednom zubu suprotne čeljusti (u obliku trokuta) ili pak na dva zuba u svakoj čeljusti (u obliku četverokuta). Također mogu se nositi obostrano ili samo na jednoj strani čeljusti.
Ako se pitate kako staviti gumice na aparatić - vrlo jednostavno. Ortodontske bravice na sebi imaju kukice koje služe za hvatanje gumica, a pacijent ih samostalno stavlja prstima. Ortodontske gumice je najčešće potrebno nositi 24 sata dnevno, a skidaju se samo prilikom obroka i pranja zuba te se potom odmah vraćaju na aparatić. Svakih 12 sati gumice se zamijene novima jer gube elastičnost. U nekim situacijama, ortodont odredi nošenje gumica samo noću.

Što ako zaboravim staviti gumice?

Ako zaboravite staviti gumice za ispravljanje zagriza neko vrijeme, nakon toga nastavite ih nositi po uputama. Nije poželjno stavljati duple gumice s ciljem da se nadoknadi vrijeme kada se nisu nosile. To samo može dovesti do prejake sile na zube i štetnih posljedica.

Što ako ostanem bez gumica?

Pacijenti se često pitaju gdje mogu kupiti gumice za aparatić ako ostanu bez njih prije idućeg pregleda. Gumice nije potrebno nigdje kupovati, već se preporučuje čim prije kontaktirati svog ortodonta i doći po novo pakiranje gumica. Ako pacijent ne živi u blizini, gumice se mogu poslati poštom. Važno je naglasiti da se gumice ni u kojem slučaju ne posuđuju od prijatelja ili članova obitelji koji su također u ortodontskoj terapiji jer one dolaze u različitim jačinama, ovisno o fazi terapije i debljini žice koju pacijent nosi.


Preporučuje se uvijek sa sobom u školu ili na posao nositi jedan paketić ortodontskih gumica, kako bi se mogle zamijeniti u slučaju pucanja.

Bole me zubi kada nosim gumice, što da radim?

Normalno je da zubi bole nekoliko dana kada se počnu nositi intermaksilarne gumice, to znači da se na njih vrši sila i dolazi do pomaka. Važno je biti ustrajan i nastaviti ih redovito nositi, a s vremenom će i nelagoda postati manja. Po potrebi, može se popiti tableta protiv bolova.

Koliko dugo se nose gumice za zagriz?

Nošenje gumica za ispravljanje zagriza tijekom ortodontske terapije vrlo je individualno, a ovisi o težini slučaja. Neki pacijenti dobiju ih već u ranim fazama terapije, a drugi nešto kasnije. Prvi pomaci počinju se primjećivati kroz 2 mjeseca, te će u nekim slučajevima to biti dovoljno, a neki pacijenti, pak, nose gumice tijekom gotovo cijele terapije. Neredovito nošenje gumica također produljuje vrijeme njihovog korištenja, kao i cjelokupno trajanje terapije.
Gumice za ispravljanje zagriza sastavni su i vrlo važan dio fiksne ortodontske terapije jer omogućuju pomake zuba koje nije moguće izvršiti samim aparatićem. Važno je točno se pridržavati uputa o njihovom nošenju i nositi ih redovito kako bi rezultati bili što uspješniji, a trajanje terapije što kraće. Za kraj vrijedi znati: ako niste redovito nosili gumice za ispravljanje zagriza, stručnom oku ortodonta to sigurno neće promaknuti.