Kombinirane proteze kao rješenje za izgubljene zube

Izbjeljivanje zubi i najčešće tehnike
10. studenoga 2017.
Zubni implantanti – što sve trebate znati
24. studenoga 2017.
U suvremenoj dentalnoj medicini nadoknada izgubljenih zubi odavno nije jedini imperativ. Pacijenti danas

Pacijenti danas inzistiraju na maksimalno mogućoj estetici, čime se protetski rad izgledom i funkcijom treba što više približiti prirodnim zubima.

Prilikom osmijeha, vidljivost metalnih dijelova i svih drugih elemenata kojima se radovi spajaju na postojeće zube narušava samopuzdanje i čini veliku psihičku barijeru mnogim ljudima. Implantati i zubni mostovi predstavljaju vrhunac kojima struka danas može odgovoriti na ove zahtjeve.

Čest je slučaj da preveliki gubitak kosti, nepravilan raspored i zdravlje preostalih zubi ili financijska situacija ne dopuštaju uvijek izradu protetskog rada kakav bi pacijent želio. U toj situaciji nedostajeće zube moguće je, pored ostalog, nadoknaditi i kombiniranim zubnim protezama.

Kombinirane proteze ubrajaju se u sam vrh mobilne protetike jer izgledom jako podsjećaju na prirodne zube. Ovdje govorimo o kombinaciji fiksnog rada-krunice ili mosta i mobilnog dijela koji čina sama proteza.

Fiksni rad trajno je cementiran na preostalim zubima nosačima, a sama proteza fiksira se na njih pomoću skrivenih pričvrsnih elemenata koji nisu vidljivi kad se proteza umetne u usta.

KOJE SU PREDNOSTI KOMBINIRANIH RADOVA ?

Osim estetske komponente, kombinirane proteze predstavljaju odličan financijski kompromis

Zubne kombinirane proteze imaju izrazito dobru stabilnost kod govora i žvakanja, ne pomiču se u ustima kao potpune proteze niti ih je potrebno lijepiti. Čine neprekinutu cjelinu s fiksnim radom.

Dovoljno je imati samo nekoliko zdravih zuba nosača na kojima se nalaze odgovarajuće zglobne veze da bi se na njih mogla spojiti kombinirana proteza. Kao i sve druge mobilne proteze mogu se skidati što je neophodno za njihovo čišćenje i održavanje.

ZAKLJUČAK

Kombinirani radovi odlični su funkcionalni, estetski i financijski kompromis za pacijente kojima nije moguće izraditi protetske radove prema njegovoj želji s obzirom na stanje zubi ili financijske mogućnosti.

Kombinirane proteze kombiniraju fiksna i mobilna stomatološka rješenja u obliku krunice ili mosta koji predstavljaju fiksni dio s mobilnom zubnom protezom.

Interesira li vas više o navedenoj tehnici kontaktirajte naš tim!

Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.