Vodič kroz zubne krune i mostove

Što je fiksni ortodontski aparat?
17. siječnja 2018.
Njega nakon dentalnih zahvata
8. veljače 2018.
Svatko tko je u toku života izgubio nekoliko ili sve zube zna koliko život bez njih može biti otežan. Naši trajni zubi trebali bi nam služiti cijeli naš život. Razne bolesti, traume, nemar i stres često dovode do toga da i u 21. stoljeću postoji veliki broj osoba koje već u ranoj mladosti imaju velike probleme sa svojim zubima, a često ih izgube prije vremena.

Karijes, kao najraširenija bolest današnjice, najčešći je krivac za oštećenje zuba. Nakon njega tu su bolesti potpornog tkiva zuba koje postupno dovode do klimavosti zuba. Nažalost, često se pacijenti javljaju u ordinaciju kad se problem više ne može riješiti .

Zubna protetika je stomatološka disciplina koja se bavi rekonstrukcijom i nadomještanjem izgubljenih zubi.

Koja je razlika između zubnih kruna i zbunih mostova?

Zubne krune su kapice od različitog materijala kojima se nadomješta izgubljeni ili oštećeni dio prirodne krune zuba. I kod zuba kod kojih u cijelosti nedostaje kruna, a korijen je zdrav i čvrst moguće je nakon nadogradnje korijena na njega postaviti zubnu krunu.

Zubne krune postavljaju se i na implantate. Ukoliko nedostaje dva ili više zubi nedostatak se rješava uz pomoć zubnih mostova. Zubni most zapravo predstavlja dvije ili više spojenih zubnih kruna u jedinstvenu cjelinu.

KruneiMostovi

Slika 1. Naša pacijentica Jadranka R. nakon dentalnog tretmana


Od kojih materijala se izrađuju zubne krune i mostovi?

U suvremenoj dentalnoj medicini koristimo veliki broj različitih materijala od kojih se izgrađuju zubne krune i mostovi. Neki od materijala koriste se više od stoljeća, a drugi su relativno novi na tržištu. Evolucija tih materijala gotovo je svakodnevan proces i danas imamo materijale kojima gotovo u cijelosti možemo imitirati prirodan izgled zuba. Ovdje ćemo opisati materijale koje se svakodnevno koriste u praksi i ukazati na njihove prednosti i nedostatke.

1. Metal-keramika

„Širok osmijeh i zlatan zub“ - prizor je koji se danas jako rijetko susreće. Krune od zlata i ostalih metala potpuno su iščezle iz stomatološke prakse. U izradi zubnih kruna i mostova odavno ih je zamijenila metal keramika koja još uvijek predstavlja zlatni standard za mnoge indikacije, naročito u stražnjem dijelu čeljusti.

Osnovu predstavlja metalna konstrukcija preko koje se nanosi zubna keramika u slojevima i sve se peče u posebnim pećima da bi se dobila potrebna čvrstoća. Metal-keramički radovi na zubnim krunama i mostovima koriste se u stomatologiji desetljećima, ali ih danas sve više zamjenjuju radovi koji u sebi ne sadrže metalnu bazu.

Prednosti metal keramike su dobra estetika, izuzetna čvrstoća i relativna ekonomičnost u odnosu na druge suvremene materijale. Nedostatci su što takvi radovi zahtijevaju brušenje većeg volumena zuba i pojavu tzv. sivog ruba na mjestu spajanja sa zubnim mesom gdje dolazi do prosijavanja metalne baze što estetski jako narušava izgled kompletnog rada.

Metal-keramika ne posjeduje svojstvo translucencije (propuštanja) svjetlosti kao bezmetalna keramika. Kod nekih osoba metalna baza može uzrokovati alergiju.

2. Bezmetalna keramika (puna keramika)

CIRKON OKSIDNA KERAMIKA (bezmetalna keramika) moderan je materijal koji odlikuje visoka čvrstoća i dimenzionalna postojanost. To je materijal koji je biokompatibilan s tkivom usne šupljine i ne uzrokuje alergijske reakcije kao što je to ponekad slučaj sa metal-keramikom.Slika 2. Naša pacijentica Ana M. nakon dentalnog tretmana


Za razliku od metal-keramike ovaj materijal ima svojstvo propuštanja svjetlosti (translucencija) što doprinosi prirodnom izgledu zuba. Naročito je pogodna za izradu solo krunica i mostova u prednjem dijelu čeljusti zbog svoje estetike.

3. Potpune keramičke krune

Potpune keramičke krune neprikosnoveno su rješenje za savršenu estetiku prednjih zuba. Svojim fizičkim svojstvima-translucencijom, opalescencijom, transparencijom, fluorescencijom i bojom najviše su se primakle izgledu prirodnog zuba . U nekim slučajevima gdje postoji obojenost zubnog bataljka koju nije moguće korigirati nisu indicirane. Zahtijevaju veliku preciznost pri laboratorijskoj izradi i spretnost stomatologa pri brušenju i otiskivanju.

Što su ljuskice za zube i kada se koriste

Ljuskice za zube ( eng. veneers) posebna su vrsta keramičkih nadomjestaka koje se koriste za korekciju prednjih zubi kod kojih oštećenje zubne krune nije jako izraženo (abrazija, karijes, promjena boje zuba) ili zubi pokazuju blagu razmaknutost ili blažu nepravilnost položaja u zubnom luku.

Pomoću njih postiže se,takozvani, “Holivudski osmijeh”. Prilikom njihove izrade zubi se minimalno bruse samo s prednje strane a same ljuskice nisu deblje od pola milimetra. Ponekad brušenje zuba nije niti potrebno.

Zbog svoje debljine nisu toliko čvrste i postojane kao druge vrste krunica i nije ih moguće koristiti u svim slučajevima

Zaključak

Prije izrade , bilo samostalnih krunica ili mostova, potreban je dobar klinički pregled i rentgenski snimak. Stomatolog mora procijeniti stanje zuba nosača, odnose čeljusti, jačinu zagriza, postojanje određenih parafunkcija (škripanje zubima ili prejako stiskanje zuba) i sl.

Bez toga nipošto se ne bi smjelo kretati u protetsku rehabilitaciju. Osim prirodnih zubi dentalni implantati predstavljaju odlične nosače za zubne krune i mostove. Ukoliko nedostaje jedan ili više zuba uvijek je bolje ugraditi zubne implantate i koristiti ih kao nosače umjesto da se bruse preostali susjedni zubi.

Kod potpuno bezubih čeljusti, ukoliko postoji dovoljno kosti, 4 ili više implantata mogu se ugraditi u kost i koristiti kao nosači fiksnih proteza na njima (all on 4 koncept) ili za izradu mostova na implantatima. Ukoliko vas interesira više o ovoj temi, kontaktirajte naš tim!

Ispuni naš upitnik potpuno anonimno i saznaj jesi li i ti kandidat za ortodontsku terapiju!
Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.