Zubni implantanti – što sve trebate znati

Kombinirane proteze kao rješenje za izgubljene zube
20. studenoga 2017.
Case study Angela Zajc
4. prosinca 2017.
U ovom tekstu nastojat ćemo odgovoriti na mnoga pitanja i nepoznanice vezane uz zubne implantate.

Što su zubni implantati i čemu služe? Kako se ugrađuju? Koliko su trajni? Boli li ugradnja zubnih implantata? Koliko implantata trebam? Koje su prednosti i mane zubnih implantata? Da li su svi implantati jednako dobri? Jesam li kandidat za implantate?

Ovo su samo neka od najčešćih pitanja koja ljudi postavljaju u svezi zubnih implantata.

ŠTO SU ZUBNI IMPLANTATI I ČEMU SLUŽE?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u kost čeljusti na mjesta gdje je došlo do gubitka prirodnih zubi. Svojim izgledom najviše sliče zubnim korijenima koje u osnovi i zamjenjuju.

Na implantat se postavlja odgovarajuća nadogradnja koja ima funkciju povezati tijelo implantat sa zamjenom za prirodnu krunu zuba.

Implantate je moguće nadograditi raznim protetskim elementima. Najčešće se radi o umjetnim zubnim krunama , ali je moguća postava i mostova i raznih vrsta zubnih proteza.

KOLIKO IMPLANTATA TREBAM UGRADITI U ČELJUST?

Ukoliko se radi o gubitku jednog zuba dovoljno je ugraditi samo jedan implantat. Ovo je ujedno najveća prednost zubnih implantata nad klasičnim zubnim mostovima jer se ne oštećuju susjedni zubi brušenjem.

Druga velika prednost je što se ugradnjom implantata u velikoj mjeri čuva preostala kost čeljusti koja bi gubitkom prirodnog zuba nepovratno nestala.

Kad nedostaje nekoliko zubi potrebno je ugraditi više implantata i onda se na njih može postaviti most na implantatima.

Ako nedostaju svi prirodni zubi u donjoj čeljusti potrebno je minimalno 2 implantata na koje se može postaviti zubna proteza kao mobilno protetsko rješenje. U gornjoj čeljusti zbog strukture kosti potreban je veći broj implantata, minimalno 4.

Ukoliko se radi fiksni rad na implantatima minimalan broj implantata u donjoj čeljusti je 4 a u gornjoj 4-6.

KAKO SE IMPLANTATI UGRAĐUJU U KOST I DA LI JE POSTUPAK UGRADNJE BOLAN?

Ugradnja implantata u kost vrši se u lokalnoj anesteziji , ista se koristi i kod vađenja i liječenja zuba. Sam postupak je potpuno bezbolan i obično traje oko pola sata za jedan implantat.

JESAM LI KANDIDAT ZA ZUBNE IMPLANTATE?

Minimalna starosna dob za ugradnju zubnih implantata je 18 godina (iznimno i ranije) dok gornja starosna granica ne postoji.

Kao i za sve druge medicinske zahvate postoje apsolutne i relativne kontraindikacije. Broj apsolutnih kontraindikacija danas je zaista malen. Nakon detaljnog kliničkog pregleda i anamneze , analize odgovarajućeg 3D rentgena liječnik će vam objasniti mogućnost ugradnje implantata.

Ponekad je za ugradnju implantata potrebno sačekati određeno vrijeme za oporavak kosti od infekcije nakon vađenja zuba ili provesti dodatni kirurški postupak za postizanje odgovarajućeg volumena kosti.

NAKON KOLIKO VREMENA PONOVO MOGU IMATI ZUBE?

Nakon ugradnje implantata u pravilu se čeka određeno vrijeme da implantat sraste s kosti u koju je ugrađen. Taj proces naziva se osteointegracija i doslovno predstavlja spajanje implantata i kosti u jednu cjelinu.

Za donju čeljust obično iznosi 3-4 mjeseca a za gornju 4-6 mjeseci. Ukoliko je pri ugradnji implantata potrebna i dodatna terapijska procedura da bi se dobio veći volumen kosti ovaj vremenski period može se dodatno produžiti za još nekoliko mjeseci.

Ponekad se kost u koju se ugrađuje implantat mora prvo pripremiti odgovarajućim zahvatom a tek onda se ugrađuje implantat. Primjer je tzv. veliko podizanje maksilarnog sinusa.

U određenim okolnostima implantate je moguće nadograditi unutar 24 sata od same ugradnje (all on 4 koncept npr.)

DA LI SU SVI IMPLANTATI ISTI?

Danas u svijetu postoji preko 1500 različitih proizvođača zubnih implantata. Implantati se razlikuju i prema obliku, veličini, sastavu…

Postoje potpuni titanski implantati (100% izgrađeni od titana) i implantati koji posjeduju i mali postotak drugih metala ili određenih kemijskih elementa koji se nanose na njihovu površinu što utječe na njihovu strukturu ali i reakciju tkiva prema njima. Pored titanskih postoje i tzv. cirkonski implantati.

Zbog svih ovih karakteristika ljudski organizam može razviti određenu netoleranciju prema implantatima koji se ugrađuju u njega. Dodatna pojašnjenja u svezi ovoga uvijek možete dobiti od implantologa.

Danas se smatra da je postotak uspješnosti kod ugradnje zubnih implantata između 96-98%.

PREDNOSTI I MANE ZUBNIH IMPLANTATA

Najveća prednost zubnih implantata je ta da pomoću njih možemo u cijelosti rekonstruirati izgubljeni prirodni zub i da na mjestu ugradnje samog implantata dolazi do puno manjeg gubitka kosti nego što je slučaj kad se izrađuju zubni mostovi ili proteze.

Velika prednost je i da se zubi ne oštećuju brušenjem kao što je slučaj kod izrade mosta.

Zubni implantati zahtijevaju odličnu higijenu i čišćenje što je neophodno za njihovo pravilno funkcioniranje i trajnost.

Uz redovite kontrole i pravilnu higijenu mogu trajati i doživotno što je još jedna prednost u odnosu na druge vrste protetskih radova čiji je životni vijek puno kraći. Kao manu možemo istaći da su u startu financijski skuplji od drugih oblika protetskih nadomjestaka.

ZAKLJUČAK

Osim što su izuzetno važni za svakodnevno normalno funkcioniranje, zubi su također jedan od najvećih i upečatljivih ukrasa na našem tijelu. Upravo iz tih razloga njihovo zdravlje i lijep izgled su od izuzetne važnosti.

Kada nam nedostaje jedan ili više zuba postoje mnoge tehnike koje te zube mogu nadomjestiti, ali niti jedna nije trajna koliko je trajni implantant ukoliko se održava njegova redovna higijena.

Iako je ugradnja zubnog implantanta nešto duži proces no ostali, njegove prednosti uvelike nadmašuju mane. Bezbrižni osmijeh uz bezbrižno žvakanje hrane te dugotrajnost veća od drugih tehnika zasigurno su jedni od najvažnijih prednosti.

Interesirate li se za ovu tehniku potražite više informacija od našeg tima!

Ispuni naš upitnik potpuno anonimno i saznaj jesi li i ti kandidat za ortodontsku terapiju!

Pročitaj više o posebnim pogodnostima plaćanja i saznaj zašto je upravo Ortodoncija Marelić pravi izbor za tebe! ?

Pogledajte iskustva naših pacijenata i njihove video testimonijale.
Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.