Invisalign prozirni aparatić za zube

Invisalign prozirni aparatić za zube pogodan je za sve dobi. Saznajte naša iskustva i cijene te nas posjetite u Rijeci za lijep osmijeh i pravilan zagriz.

Što je Invisalign
prozirni aparatić za zube?

Radi se o setu prozirnih folija (alignera) izrađenih individualno za svakog pacijenta koje korak po korak ravnaju zube do konačnog rezultata. Iako je na tržištu već duži niz godina, u zadnjih nekoliko godina sustav se razvio toliko da po učinkovitosti može stati bok uz bok s fiksnim ortodontskim aparatom te uspješno riješiti brojne vrste ortodontskih anomalija bez potrebe za upotrebom metalnih bravica.

Prednosti Invisaligna u usporedbi s tradicionalnim aparatićima za zube

 • nevidljivi aparatić za zubeInvisalign mobilni ortodontski aparat potpuno je proziran i samim time gotovo neprimjetan,

 • kraće trajanje terapije – koliko traje Invisalign tretman ovisi o složenosti anomalije, no većina terapija Invisalign aparatom dovrši se unutar godine dana, a jednostavni slučajevi već u nekoliko mjeseci,

 • ugodno nošenjealigneri za zube su vrlo ugodni za nošenje te je mala vjerojatnost da će nažuljati sluznicu usne šupljine, kao što je ponekad slučaj s ortodontskim bravicama,

 • jednostavno održavanje oralne higijeneInvisalign udlage omogućuju potpuno neometano održavanje higijene, sve što je potrebno napraviti kako bi se zubi očetkali je skinuti aparatić,

 • smanjen osjećaj boli – ispravljanje nepravilnih zubi Invisalign maskicama gotovo je bezbolno, a manja bol može se javiti na samom početku terapije kada se zubi tek počnu pomicati,

 • predvidljivost terapije – cijeli tijek terapije može se odrediti unaprijed, kao i broj dolazaka na kontrole te razmaci između pojedinih kontrola

Kako radi Invisalign prozirni aparatić za zube?

Invisalign folije za ispravljanje zuba pomiču zube primjenom kontrolirane sile kojom ih “guraju” u željeni položaj. Svaki aligner za nijansu je drugačiji od prethodnog i u samom materijalu sadrži informacije potrebne za pomak pojedinog zuba. Za razliku od fiksnog aparata koji pomiče sve zube istovremeno, prilikom planiranja terapije Invisalign aparatom, ortodont  određuje koje zube želi pomicati, a koje ne te raspoređuje pomake kako bi bili što predvidljiviji.

Kako bi se osigurala bolja retencija aparatića i precizniji pomaci, na zube se lijepe tzv. attachmenti – maleni kompozitni pričvrsci u boji zuba koji se po završetku terapije uklanjaju poliranjem.

Za postizanje željenih rezultata, alignere je potrebno nositi po 22 sata dnevno, a skidaju se prilikom jela i održavanja oralne higijene. Svaki aligner nosi se 7-14 dana, ovisno o uputama terapeuta te se potom zamjenjuje sljedećim.

Terapija nepravilnog zagriza Invisalign prozirnim aparatićem nerijetko iziskuje nošenje intermaksilarnih gumica koje pospješuju korekciju zagriza dodatnom primjenom sile na pojedine zube.

Za koga je Invisalign prozirni aparatić za zube?

Gotovo svaki pacijent kojemu se na prvom ortodontskom pregledu ustanovi neka ortodontska anomalija, može se odlučiti za terapiju Invisalignomod djece kojoj još nisu niknuli svi trajni zubi, tinejdžera pa do odraslih pacijenata svih dobnih skupina. Ono što je vrlo bitno u donošenju odluke je motiviranost - Invisalign udlage za zube vrsta su mobilnog aparata te njihov učinak ovisi o tome koliko sati dnevno se nose.

Vrste Invisalign terapija

Invisalign za odrasle i mlade nudi nekoliko opcija koji se razlikuju u cijeni, broju alignera te duljini trajanja terapije, a izbor paketa ovisi o složenosti slučaja. 

Invisalign alignerima moguće je korigirati manje estetske nepravilnosti, kao što je razmak među zubima ili blaga zbijenost prednjih zubi, ali i veće funkcionalne nepravilnosti kao što je nepravilan zagriz.

Estetske Invisalign terapije:

 • Invisalign Express – namijenjen za blage estetske nepravilnosti, odnosno kozmetički Invisalign tretman, a uključuje maksimalno 7 alignera; u slučaju potrebe za dodatnim korekcijama (refinement), moguće je naručiti još 7 alignera unutar godine dana od početka terapije

 • Invisalign Lite –   namijenjen je tretiranju blagih do umjerenih estetskih nepravilnosti, a uključuje 14 alignera; u slučaju potrebe za dodatnim alignerima, moguće su dvije dorade u razdoblju od 2 godine

Funkcionalne Invisalign terapije:

 • Invisalign Moderate – uključuje 20 alignera te je njime moguće korigirati blaže nepravilnosti zagriza; omogućuje dvije korekcije u razdoblju od 2 godine

 • Invisalign Comprehensive – uključuje neograničen broj alignera u periodu od 3 ili 5 godina, a koristi se za rješavanje složenijih slučajeva i korekciju nepravilnog zagriza

Invisalign za djecu - Invisalign First

Invisalign mobilni aparatić za zube nije rezerviran samo za odrasle. Naprotiv, Invisalign First posebno je osmišljen za najmlađe pacijente kako bi se već u razdoblju mješovite denticije moglo reagirati na nepravilnosti koje bi u budućnosti postale još izraženije i teže rješive. Terapija traje najviše 18 mjeseci nakon čega slijedi retencijski period. Važno je napomenuti da je u vrijeme puberteta često potrebna druga faza terapije.

Koraci Invisalign terapije

Invisalign terapiju možemo podijeliti u 8 osnovnih koraka :


Prvi pregled na kojem se utvrđuje jeste li kandidat za ortodontsku terapiju.


Dijagnostika koja uključuje ekstraoralno i intraoralno fotografiranje, izradu dviju rentgenskih snimki te intraoralno skeniranje. Intraoralni skener iTero kojeg koristimo u Ortodonciji Marelić, najsuvremenija je tehnologija u dentalnoj medicini koja nudi 3D uvid u stanje usne šupljine bez potrebe za uzimanjem otisaka.


Analiza i izrada plana terapije - digitalni otisak čeljusti dobiven skeniranjem šalje se u Invisalign institut gdje se obrađuje i postaje dostupan ortodontu koji računalno kreira plan terapije. Specifičnost terapije Invisalignom je u tome što se svaki korak terapije planira unaprijed, a digitalno planiranje omogućuje vizualizaciju ishoda i točnu procjenu trajanja terapije.


Konzultacije na kojima se pacijentu izlaže plan terapije. Invisalign omogućuje slanje plana terapije putem e-maila, što znači da je moguće od kuće na vlastitom računalu proučiti cijeli plan terapije i vidjeti konačni rezultat.


Naručivanje alignera – kada pacijent prihvati ponuđeni plan terapije, on se odobrava te započinje izrada Invisalign udlaga koje kroz 2-3 tjedna budu dostavljene u ordinaciju.


Postavljanje alignera – postupak postavljanja Invisalign aparatića vrlo je jednostavan, a sastoji se od lijepljenja attachmenta te uputa o nošenju aparatića.


Kontrolni pregledi - tijekom terapije potrebno je dolaziti na redovne kontrolne preglede kako bi se osiguralo da terapija napreduje prema planu, a intraoralni skener omogućuje detaljno praćenje pomaka zuba.


Završetak terapije - po završetku terapije, zubi se poliraju kako bi se uklonili attachmenti, a pacijenti dobiju fiksne i mobilne retainere kako bi se osigurala stabilnost rezultata.

Savjeti za održavanje Invisalign prozirnog aparatića

Ako želite da vaš nevidljivi aparatić za zube zaista ostane nevidljiv, potrebno ga je redovito održavati. Prilikom pranja zubi potrebno je skinuti alignere te ih oprati četkicom i pastom, a potom isprati u mlakoj vodi. Dodatno, jednom tjedno aparat se može namočiti u kristalima za čišćenje. Kako Invisalign aparatić ne bi požutio, preporuka je piti samo vodu dok je on u ustima te izbjegavati pušenje. Udlage za zube nikako se ne smiju izlagati vrućim napitcima ili prati u vrućoj vodi kako se ne bi deformirale.

Invisalign cijena

Cijena ortodontske terapije Invisalign alignerima ovisit će o kompleksnosti i vrsti anomalije koju ispravljamo te posljedično o količini aligner udlaga koje će pacijent morati nositi kako bi se ostvario predviđeni ishod terapije. 

Postoji nekoliko opcija u liječenju Invisalign alignera: Invisalign Express za vrlo male korekcije, Invisalign Lite za ispravljanje anomalija esteskog karaktera, Invisalign Moderate za liječenje umjerenih anomalija te Invisalign Comprehensive za sveobuhvatno liječenje svih ortodontskih problema.

Invisalign First je namijenjen liječenju anomalija kod djece te se primjenjuje u mješovitoj denticiji.

Invisalign iskustva

Tim  koji se iz godine u godinu trudi napraviti iskorak i pružati  najbolju moguću uslugu na području ortodoncije. Edukacija, pa još edukacija i usavršavanja, propitkivanja i modeliranja dok se ne dode do najboljeg rezultata. Mnogo puta su nam pacijeti rekli da iz njihove perspektive naš radni dan i briga o pacjentima izgleda poput dobro uvježbanog simfonijskog  orkestra, a  svi znaju koliko vježbe i truda treba uložiti za maestralnu izvedbu.

No, prije nego što nas posjetite u Ortodnciji Marelić, pročitajte iskustva naših dragih pacijenata.

 • KARIN FELKER
  ⭐⭐⭐⭐⭐
  Ugodna atmosfera sa brigom za pacijenta. Velika pohvala cijelom timu na stručnosti kao i ljubaznosti te jednoj opuštenoj i vedroj atmosferi što je bitno za pacijenta. Rado smo dolazili a rezultat je odličan! Zubići se blistaju i sjaje😊
  KARIN FELKER
 • DINO OŽBOLT
  ⭐⭐⭐⭐⭐
  Vrlo ugodno iskustvo te profesionalno i srdačno osoblje. Doktor je vrlo transparentan te se u svakoj fazi terapije zna točno što i zašto se to trenutno radi. Uz to, vrlo su fleksibilni što se tiče naručivanja, što je vrlo korisno za ljude koji su zaposleni. Preporučio bih ovu ortodonciju svakome tko želi započeti ortodontsku terapiju.
  DINO OŽBOLT
 • GORAN ĐORĐEVIĆ
  ⭐⭐⭐⭐⭐
  Fenomenalan tim predvođen doktorom Marelićem pomogao mi je da nakon dugo godina sredim problem koji je zahtjevao dosta zahtjevnu ortodontsku terapiju. Neizmjero sam zahvalan na pristupu, prilagodbi cjelokupne terpije mojim željama i u konačnici jednom krasnom iskustvu koje je rezultiralo fantastičnim rezultatima. Apsolutne preporuke za Ortodonciju Marelić!
  GORAN ĐORĐEVIĆ
 • SANJA HLANUDA
  ⭐⭐⭐⭐⭐
  Liječenje moje kćerke u ortodonciji marelić protekla je u ozračju ugodnog i profesionalnog druženja. Stručnost i posvećenost osoblja bila je na visokom nivou svo vrijeme naših dolazaka. Uvijek smo dobile potpuno objašnjenje svih trenutnih i budućih radnji liječnika ortodonta i dentalnih tehničarki. Dočekane smo uvijek s osmjehom a tako smo i odlazile. Zakazano vrijeme u potpunosti je poštovano. Zahvaljujem se svima i preporučit ću vašu ortodonciju svim mojim poznanicima! S poštovanjem Sanja Hlanuda.
  SANJA HLANUDA
 • IVAN UHAČ
  ⭐⭐⭐⭐⭐
  Surađujem sa ortodoncijom Marelić već godinu dana i jako sam zadovoljan sa rezultatima koje su mi priuštili. Moji zubi nikad nisu bili ljepši nakon njihovog programa i brige o mojim zubima. Svakako preporučam svakome koji želi najbolje za svoje zube.
  IVAN UHAČ
 • LINDA FRKOVIĆ LENAC
  ⭐⭐⭐⭐⭐
  Od početka do kraja terapije predivno iskustvo. Cijeli tim uvijek na raspolaganju, pun razumijevanja, a prije svega profesionalan. Svaki korak terapije mi je bio objašnjen i odmah se odgovaralo na svako moje pitanje. Izuzetno sam zadovoljna s rezultatom terapije i odabirom ortodoncije Marelić! Opet bih s vama na ovo putovanje 🙂
  LINDA FRKOVIĆ LENAC

Invisalign udlage odlično su estetsko rješenje za ortodontsku terapiju, a uz njihovu pomoć možemo rješavati veće i manje funkcijske i estetske anomalije.