Ortodoncija za zdrav i lijep osmijeh

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnozom, prevencijom i korekcijom nepravilnog položaja zuba i čeljusti te neusklađenog zagriza. Ortodonti su specijalisti koji na temelju ortodontske dijagnostike pacijentima predlažu ortodontsku terapiju prilagođenu ispravljanju nepravilnog položaja njihovih zuba. Često se misli da zube ispravljaju ortodontski aparatići, no oni su samo alat kojim se rukama vrsnog ortodonta (terapeuta) liječi ortodontska anomalija te ispravljaju zubi i zagriz.

Ortodontska dijagnostika

Kako bi specijalist ortodoncije mogao procijenti početnu situaciju, postaviti točnu dijagnozu te predložiti konkretnu ortodontsku terapiju i vrstu ortodontskog aparata potrebno je učiniti ortodontsku dijagnostiku.

Ortodontska dijagnostika je proces koji se sastoji od nekoliko koraka:

1Uzimanje otisaka i izrada modela ili intraoralno skeniranje zubi
Otisci nam služe za izlijevanje modela uz čiju ćemo pomoć dobiti točan i trajan prikaz stanja čeljusti i zuba prije početka terapije. Omogućuju dr. Mareliću nesmetan pogled na sve dijelove i odnose zubi. Trodimenzionali odljev zuba nezamjenjivi je dio dijagnostičke analize slučaja.
2Intraoralno i ekstraoralno fotografiranje
Sve pacijente fotografiramo ekstraoralno (izvana) i intraoralno (zube). Fotografije zubi nam služe kako bi analizirali njihov položaj i odnos s drugim zubima u istom i suprotnom zubnom luku (zagriz). Digitalna fotografija jedan je od osnovnih alata moderne ortodoncije jer osim inicijalnog uvida omogućuje ortodontu praćenje napretka terapije.
3Rentgenske snimke i analiza
Pacijente uvijek upućujemo i na izradu dviju RTG snimki (ortopantomogram/panoramski snimak i LL snimka-laterolateralni kefalogram), koje se kompjuterski analiziraju pomoću digitalnog softvera, da bi se detaljno procijenio odnos između koštanih baza čeljusti. RTG analize standardni su postupci uz čiju pomoć predviđamo tijek buduće terapije.
4Konačna dijagnostika i plan terapije
Na temelju prethodno dobivenih mjerenja i parametara, dr. Marelić postavlja početnu dijagnozu te prijedlog terapije i ortodontskog aparata. Prilikom prezentacije individualiziranog plana terapije, pacijentu će biti objašnjena vrsta njegovog problema te način njegovog rješavanja.

Vrste ortodontskih terapija

Posljednjih godina svjedočimo nevjerovatnim pomacima u razvoju suvremene ortodoncije i tehnologije koje nam omogućuju fantastične rezultate i stabilnost. U našoj ordinaciji terapiju provodimo s fiksnim i mobilnim ortodontskim aparatićima.  Mobilne aparate pacijenti mogu sami uklanjati iz usne šupljine, dok se fiksni ortodontski aparati trajno pričvršćuju na zube uz pomoć bravica i žica koje povezuju bravice i uvjetuju pomicanje zuba.


Za većinu ortodontskih pacijenata, nošenje fiksnih aparata (najčešće zvanih aparatić) predstavlja osnovni dio njihove terapije. Fiksni ortodontski aparati najčešće su korištena vrsta aparata u ortodontskoj terapiji.


Osim fiksnih ortodontskih aparata, postoje i mobilni ortodontski aparati koje u pravilu koristimo u prvoj fazi ortodontske terapije do nicanja trajnih zuba nakon čega terapiju nastavljamo fiksnim ortodontskim aparatom.


Treća varijanta ortodontskih aparata su tzv. nevidljivi” ortodontski aparati - radi se o prozirnim alignerima koje se izrađuju i koje pacijent mijenja ovisno o fazi terapije.

Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije koji već više od 15 godina uspješno brine o pravilnosti osmijeha svojih pacijenata! Zato bez straha i s punim povjerenjem brigu i odabir vaše ortodontske terpije prepustite dr. Mareliću iza kojeg stoji znanje, talent, iskustvo i kontinuirana edukacija.

Razmišljate o ortodontskoj terapiji s Invisalign udlagama?
Kontaktirajte nas i saznajte jeste li Invisalign kandidat.

1Klasični mobilni ortodontski aparati
Klasični mobilni ortodontski aparati u pravilu se koriste kod malih pacijenata kojima još nisu niknuli trajni zubi. Koristimo ih kao pripremu za ortodontsku terapiju fiksnim ortodontskim aparatom. Za vrijeme terapije mobilnim aparatima pacijenti trebaju dolaziti na obvezne kontrole prilikom kojih se aparat podešava ovisno o postignutom pomicanju zuba te rezultatu koji je potrebno ostvariti kako bi se moglo započeti s fiksnom ortodontskom terapijom. Ortodontska terapija mobilnim aparatom može trajati od godinu dana do maksimalno dvije godine.
2HZZO
Ortodoncija Marelić od 2011. godine ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. To znači da su pacijentima čija je anomalija pokrivena od strane HZZO-a, a ujedno su mlađi od 18 godina pokriveni troškovi ortodontske terapije. S obzirom da smo limitirani po broju pacijenata koje možemo mjesečno ortodontski zbrinuti, postoji lista čekanja. Savjetujemo da se naručite na pregled, primit ćemo vas u najkraćem mogućem roku primiti i dati Vam savjet.