kutak za tebe


KAKO IZGLEDA PROCES STAVLJANJA ORTODONTSKOG APARATA

1Kako se postavlja ortodontski aparat?
Postavljenje ortodontskog aparata može značiti više stvari, ovisno koju vrstu aparata postavljamo. Dok se kod fiksnih ortodontskih aparata radi o pravom ljepljenju bravica na površinu zuba i njihovom povezivanju uz pomoć posebnih, eleastičnih žica, u slučaju mobilnih ortodontskih aparata radi se o edukaciji i isprobavanju u ortodontskoj ordinaciji uz nadzor ortodonta. U jednom i u drugom slučaju, radi se o potpuno bezbolnim procesima.
2Disciplina za vrijeme nošenja fiksnog aparata jako je bitna!
Za vrijeme nošenja fiksnog aparata, u određenoj fazi terapije morati ćete nositi posebne gumice uz čiju ćemo pomoć korigirati vaš zagriz. Krajnjih ishod terapije i njezina dužina trajanja uvelike ovise o nošenju ovih gumica. Važno je točno se pridržavati uputa o njihovom nošenju i nositi ih redovito kako bi rezultati bili što uspješniji, a trajanje terapije što kraće. Saznajte sve o gumicama, kako ih pravilno stavljati i koliko i kako doprinose uspješnosti terapije.
3Može li se aparatić postaviti samo u jednu čeljust?
Ortodontski aparat najbolje je postaviti na obje čeljusti, jer jedino se tako može postići potpuna funkcionalna i estetska harmonija čeljusti i lica.
4Mogu li staviti ortodontski aparatić ako mi nedostaje jedan ili više zuba?
Ovisno o tome koji zub/i i koliko ih nedostaje, vaš ortodont može odlučiti pomaknuti susjedne zube zajedno kako bi zatvorio prostor u kojem zub nedostaje ili otvoriti prostor za most ili implantat.

ŠTO NAKON ORTODONTSKE TERAPIJE

Što moram raditi kada završim s ortodontskom terapijom?

Kada napokon dođe dan za skidanje fiksnog ortodontskog aparata ili za prestanak nošenja mobilnog ortodontskog aparata, bitno je znati da vaše obaveze prema vašem novom, prekrasnom osmijehu tu ne staju. Tada počinje tzv. Period retencije tj. zadržavanja zubi u postignutom, željenom položaju.

U tu svrhu u našoj ordinaciji koristimo dva elementa: mobilni i fiksni retainer.

Mobilni retainer je prozirna udlaga, individualno izrađena u našem laboratoriju, koja se nosi prema uputama terapeuta. Neposredno nakon skidanja nosi se svaku noć, a kasnije po dogovoru s ortodontom, sve rjeđe i rjeđe.

Fiksni retainer je posebna vrsta ortodontske žice zaljepljena na stražnje plohe donjih (i gornjih) zubi.

Zdrave, skladne i lijepe desni preduvjet su prekrasnog osmijeha.

često postavljana pitanja

Ortodoncija

1Najbolji ortodont u Rijeci, kako odabrati idealnog za sebe?
Odabir ortodonta ključan je u uspješnoj ortodontskoj terapiji. Upravo iz tog razloga važno je razmotriti nekoliko stavki prije odabira najboljeg ortodonta u Rijeci.

Prije početka ortodontske terapije vrlo je važno imati kvalitetnu i dobru komunikaciju sa svojim ortodontom kako biste dobili sve informacije o tijeku ortodontske terapije, kontrolnim pregledima i oralnoj higijeni za vrijeme trajanja ortodontske terapije. U Ortodonciji Marelić nakon dijagnostičkog pregleda naš specijalista ortodoncije dr.Marelić svakom pacijentu kroz prezentaciju njegovog slučaja detaljno prezentira tijek terapije.

Prije početka ortodontske terapije svakako bi bilo dobro da vam opći stomatolog napravi klinički pregled svih zubi te napravi liječenje zubi ukoliko za to ima potrebe. Naši stomatolozi uvijek su vam na raspolaganju vezano za bilo kakav stomatološki problem.

Upoznajte svog potencijalnog ortodonta, pročitajte o njemu na stranici ortodoncije te pročitajte recenzije na Googleu.

Doktor Srđan Marelić kao najbolji ortodont u Rijeci i njegov tim uvijek su na raspolaganju pacijentima te se s posebnom brigom posvećuju svakom pojedinom pacijentu ne prepuštajući ništa slučaju a krajnji rezultat su zdravih zubi i postizanje vrhunske estetike osmjeha.
2Zašto uopće staviti aparatić za zube?
Ortodontski aparati, kao što svi znaju, služe za ravnanje zubi.

No, uz pravilan položaj i ljepši izgled, zubi su puno zdraviji, jer se olakšava njihovo pravilno čišćenje.

Svi naši pacijenti se vrlo brzo priviknu na nošenje aparatića pa nelagoda u potpunosti nestane.

Nadalje, zbog pravilnog zagriza, eliminiraju se mogući funkcionalni problemi kao što su bol u zglobu, bol u čeljusti i zubima, naginjanje zubi i, u krajnjim slučajevima, gubitak zubi.

Tako se samim ravnanjem zubi posredno poboljšavaju i sve funkcije u kojima sudjeluju zubi (žvakanje, govor).
3Mogu li staviti aparatić iako nisam više dijete?
Naravno, apsolutno nema dobne granice za ortodontsku terapiju kod ljudi koji žele savršeni osmijeh.

Moramo naglasiti da u Ortodonciji Marelić imamo veliki broj odraslih pacijenata i svima je terapija i više nego uspješna.

Iako je činjenica da se kod djece u vrhuncu rasta može u malo vremena postići maksimalan rezultat, kod odraslih osoba, radi kvalitetnije suradnje s ortodontom i bolje discipliniranosti za vrijeme terapije, učinci su podjednako dobri!
4Koristite li više vrsta ortodontskih bravica?
Da, za ortodontsku terapiju koristimo nekoliko vrsta bravica. Standardne bravice za zube sa žicom se povezuju manjim žičicama, 'ligaturama', a samoligirajuće (Damon, Innovation bravice) imaju mala vratašca koja se zatvore i fiksiraju žicu u bravici.

Prednost drugih bravica za zube je manje žica u sklopu samog aparata, što pridonosi lakšem čišćenju, ljepšem izgledu i naposljetku, mehanički učinkovitijem pomaku zuba. S Damon bravicama za zube uvijek postižemo veliki uspjeh kod složenijih slučajeva, i to bez vađenja zubi, s kraćim nošenjem aparata i većom ugodom za pacijenta.

No, ne smijemo smetnuti s uma da terapiju provodi ortodont, a ne ortodontski aparat pa će uspjeh terapije ovisiti uvelike o izvrsnosti i znanju ortodonta, a ne o "svemogućim" bravicama za zube o kojima ste se možda informirali putem interneta. Sofisticiranije bravice za zube samo će olakšati ili ubrzati tijek terapije i olakšati posao ortodontu da zajedno s pacijentom stigne do željenog cilja.
5Kako čistiti zube tijekom nošenja fiksnog aparatića?
Tijekom ortodontske terapije putem nošenja fiksnog aparatića potrebna je bolja higijena zuba nego bez aparata. Pravilno pranje zubi tijekom nošenja fiksnog aparatića izuzetno je važno za održavanje zdravih zubi.

Nakon četkanja zubi mekšom četkicom, potrebno je provjeriti je li još negdje oko bravica i ispod žice ostalo naslaga hrane. U tim područjima posebno su korisne manje, interdentalne četkice za zube koje mogu očistiti sva slabije dostupna mjesta. Nikako se ne smije zanemariti iznimna važnost kvalitetne oralne higijene za vrijeme ortodontske terapije, jer se zubi tijekom ortodontske terapije pomiču u čeljusti.

Zbog loše higijene može doći do upale zubnog mesa, koja se dalje može proširiti i na kost koja okružuje zub. Ako je kost upaljena, nema niti pravilnog ni zdravog pomaka zubi.
6Hoće li stavljanje, nošenje, i najviše, skidanje aparatića oštetiti moje zube?
Ne. Niti lijepljenje, ni nošenje, ni skidanje aparata ne oštećuje zube. Uvriježeno je, i pogrešno, mišljenje kako ortodontski aparatići kvare zube. Naime, tijekom nošenja aparata za zube, hrana se više zadržava na zubima i aparatiću i teže ju je očistiti. Zato je nužno provoditi ispravnu i kvalitetnu higijenu zubi.

Zbog činjenice da se često ta važna potreba zanemaruje, mnogi za probleme okrivljuju sam aparat za zube, a ne lošu higijenu, a posljedice nečišćenja zubi tijekom nošenja aparata često se uvide tek nakon skidanja.

Kod skidanja aparata, skidaju se žice iz bravica, bravice sa zubi i ljepilo kojim su bravice učvršćene za zube. Ljepilo se ukloni sa zubi poliranjem raznim gumicama i abrazivnim diskovima, što ne oštećuje caklinu, nego dapače, čak ima povoljan učinak čišćenja i zaglađivanja.

Dakle, aparatići za zube ne oštećuju zube već ih oštećuje nepravilna higijena tijekom nošenja stoga je izuzetno važno obratiti pozornost na higijenu.

Vrsta terapija

1Kakvi sve ortodontski aparati postoje?
Ortodontskih aparata uistinu ima mnogo, ali neka opća podjela svodi se na mobilne i fiksne.

Značajka mobilnih aparata je da su korisne u najranijoj dobi za korekciju položaja čeljusti, ali slabo kontroliraju pomak pojedinih zuba. Mobilne naprave pacijenti mogu samostalno staviti i izvaditi iz usta. Nedostatak mobilnih aparatića je i činjenica da uspjeh uvelike ovisi o suradnji pacijenta što kod fiksnih aparata nije slučaj.

Fiksni ortodontski aparati danas čine osnovna sredstva za ispravljanje položaja zuba. Postoji mnogo različitih vrsta fiksnih aparata. Najbolje što moderna ortodoncija trenutno nudi je fiksni ortodontski aparat koji čine Damon ortodontske bravice.
2Kako izgleda fiksni aparatić?
Fiksni aparatić ima dva osnovna dijela, a to su bravice (koje se lijepe na zube) i žica, koja spaja bravice. Žice koje koristimo izrađene su od najkvalitenijeg Cu-Ni-Ti metala i izrazito su elastične. U praksi to znači da fiksni aparatići uzrokuju pravilne i brze željene pomake zubi, jer se bravice prilagođavaju obliku žice i za sobom povlače zube.

Vrste fiksnih aparatića među pacijentima obično se dijeli na bijele i metalne. Bijeli fiksni aparatić čine estetske bravice prozirne ili bijele boje. Metalni aparatić za zube je metalne konstrukcije uz kojeg je pomicanje zuba najučinkovitije. Saznajte više kako izgleda terapija fiksnim aparatićem.

U ortodontskoj terapiji postoji još puno elemenata koje Vaš ortodont može uključiti u terapiju fiksnim aparatićem, a sve ovisi o individualnom slučaju i potrebi u tom trenutku.
3Koristite li i mobilne aparatiće u ortodontskim terapijama?
Mobilne aparatiće koristimo, ali vrlo rijetko i najčešće kao predterapiju, nakon koje slijedi terapija fiksnim ortodontskim aparatom. Naime, fiksne ortodontske naprave ravnaju zube i individualno (svaki zub posebno u zubnom luku) i kolektivno (gornji i donji zubni luk međusobno). Ti pokreti zuba su fini i specifični, što je nemoguće postići s mobilnim aparatićem. Mobilni apratići često se koriste kod djece, u dobi dok još imaju mliječne zube.

Kada je riječ o izboru mobilnih aparata, postoji više vrsta, ali svima je zajedničko da ih se može jednostavno i samostalno staviti i izvaditi iz usta, a mogu biti prozirni i jedva vidljivi ili u kričavim bojama za cool efekt.

Koje mobilne aparatiće koristimo u našoj ortodonciji pročitajte više na našoj stranici ortodontska terapija mobilnim aparatićima.
4Mogu li dobiti „prozirne“, odnosno „bijele“ bravice?
Naravno, u našoj ordinaciji imamo u ponudi i terapiju „bijelim“ bravicama. No, takve bravice se ne preporučuju svima. Naime, standardne bravice su izrađene od posebne vrste metala, a „bijele“ bravice su izrađene od posebne vrste plastike. Žica koja prolazi kroz bravice i uzrokuje pomicanje zuba preko bravica je uvijek metalna. Stoga je trenje između metalne žice i metalne bravice manje nego kod plastičnih bravica, što ukratko znači bolje i brže pomicanje zubi u željeni položaj.

Drugi razlog je što su metalne bravice puno kruće, čvršće i neelastične, za razliku od plastičnih, što opet rezultira pravilnijim, bržim i boljim pomakom zuba.

“Bijele” bravice su estetske bravice koje su bijele ili prozirne boje čime se ostvaruje njihova neupadljivost te su vrlo često upravo zbog toga traženi i prihvaćeni s većom ugodom od strane pacijenata.
5Koristite li više vrsta ortodontskih bravica?
Da, za ortodontsku terapiju koristimo nekoliko vrsta bravica. Standardne bravice za zube sa žicom se povezuju manjim žičicama, 'ligaturama', a samoligirajuće (Damon, Innovation bravice) imaju mala vratašca koja se zatvore i fiksiraju žicu u bravici.

Prednost drugih bravica za zube je manje žica u sklopu samog aparata, što pridonosi lakšem čišćenju, ljepšem izgledu i naposljetku, mehanički učinkovitijem pomaku zuba. S Damon bravicama za zube uvijek postižemo veliki uspjeh kod složenijih slučajeva, i to bez vađenja zubi, s kraćim nošenjem aparata i većom ugodom za pacijenta.

No, ne smijemo smetnuti s uma da terapiju provodi ortodont, a ne ortodontski aparat pa će uspjeh terapije ovisiti uvelike o izvrsnosti i znanju ortodonta, a ne o "svemogućim" bravicama za zube o kojima ste se možda informirali putem interneta. Sofisticiranije bravice za zube samo će olakšati ili ubrzati tijek terapije i olakšati posao ortodontu da zajedno s pacijentom stigne do željenog cilja.
6Je li izbjeljivanje zubi štetno?
Često se susrećemo s pitanjima je li izbjeljivanje zuba štetno?

U današnje vrijeme lijep osmijeh je simbol zdravlja i ljepote te suvremenom medicinom i stomatološkim postupcima možemo na učinkovit način riješiti estetski problem promjene boja zubi.

Iako se smatra da izbjeljivanje šteti, zapravo je kroz brojne studije dokazano da ukoliko se zubi izbjeljuju na profesionalan način ne dolazi do njihovih oštećenja.

U našoj ortodonciji koristimo lasersko izbjeljivanje zubi pomoću lasera te prilikom pitanja da li je izbjeljivanje zubi štetno za zubnu caklinu, mi kažemo apsolutno ne.
7Kako se izvodi korekcija zubnog mesa?
Korekcija zubnog mesa, odnosno gingivektomija izvodi se na zubnom mesu zbog ortodontskih i estetskih razloga. U našoj ortodonciji izvodimo korekciju zubnog mesa laserom što je najmodernija tehnika u potpunosti bezbolna te omogućava brz oporavak.

Pacijentu se prije zahvata daje lokalna anestezija bez uporabe igle kako bi sam postupak korekcije zubnog mesa prošao što ugodnije.

Razdoblje nakon ortodontske terapije

1Što nakon skidanja aparata?
Nakon aktivnog perioda terapije, odnosno nošenja aparata, slijedi period retencije, odnosno vrijeme u kojem je potrebno sačuvati zube u postignutom, željenom položaju.

U tu svrhu u našoj ordinaciji koristimo dva elementa: mobilni i fiksni retainer.

Mobilni retainer je prozirni aparatić za zube, individualno izrađen u našem laboratoriju, koji se nosi po noći.

Neposredno nakon skidanja nosi se svaku noć, a kasnije po dogovoru s ortodontom, sve rjeđe i rjeđe.

Fiksni retainer je posebna vrsta ortodontske žice zaljepljena na stražnje plohe donjih (i gornjih) zubi.
2Mogu li mi se zubi u budućnosti “vratiti na staro”
Nakon skidanja aparata, s kojim se zube dovelo u njima novi i neprirodan položaj, uvijek postoji tendencija 'vraćanja na staro'.

To se onemogućava retainerima i postignutim novim zagrizom, koji fiksiraju i uzglobljavaju zube u tom položaju.

No, uvijek postoji mali prostor za samostalno namještanje zubi u njima prirodniji i ugodniji položaj, što uzrokuje 10-ak posto mogućeg pomaka u retencijskom periodu.

To je najčešće neprimjetno.

Kasnije u životu, zbog mnogih vanjskih utjecaja, moguće je da će se zubi pomaknuti, no priroda je nepredvidiva, ali mi, u onom periodu kojeg možemo predvidjeti, radimo sve što je u našoj moći da je usmjerimo u željenom pravcu.
3Koliko dugo treba nositi retainer nakon fiksnog aparatića?
Period retencije nakon ortodontske terapije traje zavisno od slučaja do slučaja, ali preporučuje se nositi retainer nakon fiksnog aparatića za zube minimalno godinu dana.

U tom periodu dolazi do potpunog oporavka koštane mase te se zbog toga ne preporučuje kraće nošenje retainera.

U našoj ortodonciji uvijek kažemo da treba nositi retainer nakon fiksnog aparatića i duže od godinu dana, a osim toga preporučujemo lijepljenje izuzetno tanke žice s unutrašnje strane zube koja ne uzrokuje nikakve smetnje, garantiraju da se ne dogodi pomak zuba.

Cijene i načini plaćanja

1Koliko košta ortodontska terapija?
Od siječnja 2011.g. imamo ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pa su troškovi ortodontske terapije za pacijente mlađe od 18 g. života pokriveni od strane HZZO-a. S obzirom da smo limitirani po broju pacijenata koje možemo mjesečno ortodontski zbrinuti, postoji lista čekanja. Savjetujemo Vas da se naručite na pregled i mi ćemo Vas u najkraćem mogućem roku primiti i dati Vam savjet.

Pacijenti koji su već navršili 18 godina i oni koji imaju manje od 18 godina, ali žele odmah započeti ortodontsku terapiju, troškove terapije snose sami.

Cijena terapije varira od slučaja do slučaja, ovisi o kompliciranosti, dužini trajanja terapije i vrsti ortodontskih bravica koje se koriste.

Cijena terapije ovisi o težini problema i individualnim potrebama pojedinog pacijenta.

Za točan izračun cijene, svakom pacijentu izradimo individualnu dijagnostiku slučaja, što znači uzimanje otisaka, intraoralno fotografiranje, dvije rentgenske snimke i detaljnu analizu.

Također, nakon dijagnostičkog planiranja, svakom pacijentu se u obliku prezentacije objasni koji je problem u pitanju, rješenje, trajanje planirane terapije i cijena.

Na taj način, svaki pacijent prije početka ortodontske terapije zna koliko će ona trajati i koji će biti ritam plaćanja.
2Moram li cijeli iznos ortodontske terapije platiti odjednom?
Ne, cijeli iznos se podijeli na rate i pri svakoj kontroli se plaća dio iznosa, unaprijed dogovoren na konzultacijama prije početka terapije.

Bitno je napomenuti da cijena terapije ostaje ista, bez obzira ako se naknadno pokaže potreba za jednom ili više dodatnih kontrola.

Dakle, cijena koja se plaća je fiksna, i ona predstavlja skup kontrola, ortodonstki aparatić i znanje ortodonta i ne ovisi o broju posjeta za vrijeme terapije.
3Koliko košta lasersko izbjeljivanje zubi?
Cijena laserskog izbjeljivanja zubi je 1900 kn za obje čeljusti. Zahvat je u potpunosti siguran i bezbolan. Za što dugotrajnije rezultate potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih uputa stomatologa.

Lasersko izbjeljivanje zubi jedan je od popularnijih stomatoloških tretmana u našoj klinici kao kod žena tako i kod muškaraca. Lijep i blistav osmijeh prvo je što uočimo na nekoj osobi. Estetika osmijeha i bijeli zubi djeluju osvježavajuće i pomlađujuće na čitavo lice.
4Koliko košta laserska korekcija zubnog mesa (Gingivektomija)?
Cijena laserske korekcije zubnog mesa je 150 kn po zubu. Zahvat se izvodi u jednoj posjeti i u potpunosti je bezbolan.

Laserska korekcija zubnog mesa jednostavan je i rutinski zahvat koji se svakodnevno izvodi u našoj klinici te se odmah nakon zahvata može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

ortodont vs stomatolog

Prije početka ortodontske terapije i postave aparatića, važno je da usna šupljina i zubi budu potpuno sanirani. Zato se na prvom ortodontskom pregledu  ne obraća pažnja samo na položaj zuba već i na njihovo stanje. Neki od zahvata radi kojih se pacijenti upućuju stomatologu prije postave aparatića su:

Suradnja ortodonta i stomatologa nerijetko je potrebna kako bi se postigli odgovarajući rezultati i potpuna funkcija usne šupljine. Pacijenti nas često pitaju postoje li razlike između ortodonta i stomatologa te što podrazumijeva njihova suradnja.

Stomatolog, odnosno doktor dentalne medicine, je liječnik zadužen za zdravlje tvrdih i mekih tkiva usne šupljine, odnosno zuba, zubnog mesa i sluznice usne šupljine.

Ortodont je također doktor dentalne medicine, no usko specijaliziran u području ortodoncije te se bavi isključivo ispravljanjem zubi i zagriza uz pomoć ortodontske terapije te postavljanjem različitih ortodontskih aparata – ovisno o anomaliji koju ispravlja.

Iako se stomatolozi ne bave ispravljanjem zuba, oni su često prvi koji primijete ortodontsku anomaliju kod pacijenta i upućuju ga na ortodontski pregled.

I stomatolog i ortodont imaju bitnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcije usne šupljine, a vrlo je često njihova suradnja od iznimne važnosti u postizanju optimalnih funkcionalnih i estetskih rezultata. Važno je naglasiti da su njihove uloge i zadaci različiti te da pacijent koji je u ortodontskoj terapiji ne smije zaboraviti na redovne stomatološke preglede.

1Prije početka ortodontske terapije

Prije početka ortodontske terapije i postave aparatića, važno je da usna šupljina i zubi budu potpuno sanirani. Zato se na prvom ortodontskom pregledu ne obraća pažnja samo na položaj zuba već i na njihovo stanje. Neki od zahvata radi kojih se pacijenti upućuju stomatologu prije postave aparatića su:

  1. Sanacija zubnog karijesa (izrada ispuna/plombe)
  2. Liječenje zuba (endodoncija)
  3. Čišćenje zubnog kamenca
  4. Ekstrakcija zaostalog mliječnog zuba

2Za vrijeme ortodontske terapije

Pacijenti često misle da za vrijeme trajanja ortodontske terapije ne trebaju posjećivati svog stomatologa, no to nije točno. Kada je u ustima ortodontski aparatić, proizvodi se puno više sline koja pogoduje stvaranju kamenca. Uz to, održavanje oralne higijene je otežano. Sve to doprinosi upali zubnog mesa – gingivitisu, uz koji se često javlja i krvarenje prilikom četkanja. Uz temeljito četkanje zubi i  primjenu tekućina za ispiranje, vrlo je važno svakih nekoliko mjeseci otići na profesionalno uklanjanje tvrdih i mekih zubnih naslaga kako bi se zubno meso održavalo zdravim. Također, nije isključeno da za vrijeme ortodontske terapije nastane i karijes ako oralna higijena nije zadovoljavajuća. Kada ortodont na redovnoj kontroli zamijeti nastanak karijesa, uputit će pacijenta stomatologu na uklanjanje karijesa i sanaciju zubne cakline.

Još jedan razlog posjete stomatologu za vrijeme ortodontske terapije je vađenje zuba. Ponekad se iz ortodontskih razloga preporučuje vađenje jednog ili više pretkutnjaka te se to uvijek obavlja nakon što se pacijentu već postavi aparat i postignu odgovarajući uvjeti za zatvaranje ekstrakcijskog prostora. Pacijentima se također može savjetovati da izvade umnjake, bilo u toku ili nakon terapije.

3Nakon ortodontske terapije

Jedan od češćih razloga zbog kojeg odrasli pacijenti započinju ortodontsku terapiju je priprema za protetsku sanaciju. Naime, preranim gubitkom bilo kojeg trajnog zuba dolazi do narušavanja žvačne jedinice. Susjedni zubi se naginju ne bi li zatvorili bezubi prostor, a zubi suprotne čeljusti izrastaju prema tom prostoru. S godinama ti pomaci potpuno onemogućuju nadomjestak izgubljenog zuba te je jedini način da se omogući nadomještanje nedostajućeg zuba – postava ortodontskog aparata. Aparatićem se susjedni zubi ponovno poravnaju, kao i zubi suprotne čeljusti, te se otvara prostor za protetski nadomjestak. U ovakvim slučajevima, dobra suradnja ortodonta i stomatologa vrlo je bitna. Dvije su mogućnosti nadomještanja izgubljenog zuba – izrada mosta ili ugradnja implantata. Stomatolog po dogovoru s pacijentom zaključuje koja je za njega najbolja opcija, a ortodont prema tome planira ostatak terapije.

Ključna je razlika u tome što se most izrađuje nakon skidanja aparata, a implantat se ugrađuje u kost dok je aparatić u ustima te se nakon skidanja aparata na implantatu izrađuje krunica.

Vrlo je bitno da se protetski nadomjestak izradi čim prije po skidanju aparata jer u suprotnom može doći do ponovnog naginjanja susjednih zubi.

Nakon ortodontske terapije pacijenti se ponekad odlučuju i za estetske postupke, kao što je pjeskarenje i izbjeljivanje zubi te izrada zubnih ljuskica kako bi se korigirali oblik i boja zuba te posljedično dodatno istaknula ljepota posloženog zubnog niza.