fiksni ortodontski aparatić Damon

Damon sustav bravica naš je odabir već dugi niz godina zbog mnogostrukih prednosti koje pruža za razliku od tradicionalnih ortodontskih aparatića. Tradicionalni aparatići koriste bravice koje se pričvršćuju na zube i posebnu vrstu žice koja te bravice povezuje i na zube vrši određeni pritisak. Kod tradicionalnih aparatića takav način povezivanja još nazivamo "konvencionalna ligacija”. Najveći problem kod ove metode je trenje uzrokovano između bravice i žice koje otežava pomicanje zuba i može uzrokovati nelagodu kod pacijenta.

Damon sustav bravica elegantno je riješio problem trenja te pacijentima u čijoj se terapiji koristi omogućio mnogobrojne prednosti:

Damon sustav koristi samoligirajuće bravice te nisu potrebni dodatni elementi kako bi se žica pričvrstila za bravicu


Damon sustav posebno je dizajniran kako bi se izbjeglo trenje između žice i bravice. Klizni mehanizam omogućuje zubima veću slobodu kretanja te smanjuje trenje između žice i bravica te je posljedično i pomicanje zuba puno brže.


Terapije koje izvodimo uz pomoć Damon sustava u pravilu kraće traju u usporedbi s ostalim fiksnim ortodontskim aparatićima, a nelagoda koja se može osjetiti prilikom nošenja gotovo da nema jer su bravice izrazito zaobljene i malih dimenzija. Za razliku od Damon ortodontskog aparata, ostali sustavi su veći i izbočeniji te više žuljaju meko tkivo obraza i usana.


Zubi su manje osjetljivi i izostaje jaka bol tijekom nošenja zbog korištenja malih sila pri pomaku zuba. Kod ostalih sustava jake sile pritišću zube pa se javlja bol.


Razmak između kontrolnih pregleda je duži zbog korištenja visokoelastičnih žičanih lukova. Žice ostalih sustava treba više puta aktivirati te je potrebno češće dolaziti u ordinaciju na kontrolne preglede.


Kontrolni pregledi i prilagođavanje aparata traju kraće zbog inovativnog oblika bravica. Bravice drugih ortodontskih aparata imaju kompliciranije tehničko rješenje pa duže traje ugađanje aparata.


Pomak zuba je sigurniji i precizniji zbog velikog spektra različitih oblika bravica. Ostali sustavi imaju iste bravice za sve ortodontske probleme i nisu prilagođeni različitim potrebama.


Zbog lakoće kojom se širi zubni luk upotrebom Damon ortodontskog aparatića, rijetko je potrebno vaditi zdrave zube kako bi se svi smjestili u zubni luk. Kod ostalih sustava javlja se veći postotak potrebe za vađenjem zuba kako bi se svi zubi poredali u luku.


Kod tradicionalnih aparatića svaka bravica za žicu se privezuje žičanom ili gumenom ligaturom.

“Damon bravice moj su dugogodišnji izbor zato što je terapija za pacijenta učinkovitija, kraća i ugodnija. Osim toga, Damon bravice idealne su kada su zubi izrazito zbijeni, a pod svaku cijenu želimo izbjeći vađenje zuba.”