Ortodoncija za odrasle

Moderna ortodoncija može ispraviti zube u bilo kojoj dobi - godine ne trebaju biti prepreka za pravilan i lijep osmijeh. Razlog koji ponajviše utječe na odbijanje ortodontske terapije kod odraslih jest zabrinutost za reakciju okoline na ortodontski aparat koji će biti vidljiv u njihovim ustima. Ortodoncija Marelić svoje apsolutno povjerenje već godinama ima u Damon ortodonstki sustav s metalnim bravicama, no postoje i manje vidljivi ortodontski aparati koji zube možemo poravnati.

Osim metalnih bravica, postoje gotovo jednako uspješne, manje vidljive varijante ortodontskih aparata uz čiju pomoć možemo izravnati vaše zube.

Dijagnostički postupak prije postavljanja ortodontskog aparata

Kako bismo mogli procijeniti koja vrsta ortodontskog aparata ili naprave je idealna za vas, moramo učiniti sljedeće bezbolne, dijagnostičke pretrage:

Uzimanje otisaka i izrada modela - otisci nam služe za izlijevanje modela uz čiju ćemo pomoć dobiti točan i trajan prikaz stanja čeljusti i zuba prije početka terapije. Omogućuju dr. Mareliću nesmetan pogled na sve dijelove i odnose zubi. Trodimenzionali odljev zuba nezamjenjivi je dio dijagnostičke analize slučaja.


Intraoralno i ekstraoralno fotografiranje - Sve pacijente fotografiramo ekstraoralno (izvana) i intraoralno (zube). Fotografije zubi nam služe kako bi analizirali njihov položaj i odnos s drugim zubima u istom i suprotnom zubnom luku (zagriz). Digitalna fotografija jedan je od osnovnih alata moderne ortodoncije jer osim inicijalnog uvida omogućuje ortodontu praćenje napretka terapije.


Rentgenske snimke i analiza - pacijente uvijek upućujemo i na izradu dviju RTG snimki (ortopantomogram/panoramski snimak i LL snimka-laterolateralni kefalogram), koje se kompjuterski analiziraju pomoću digitalnog softvera, da bi se detaljno procijenio odnos između koštanih baza čeljusti. RTG analize standardni su postupci uz čiju pomoć predviđamo tijek buduće terapije.


Konačna dijagnostika i plan terapije: na temelju prethodno dobivenih mjerenja i parametara, dr. Marelić postavlja početnu dijagnozu te prijedlog terapije i ortodontskog aparata. Prilikom prezentacije individualiziranog plana terapije, pacijentu će biti objašnjena vrsta njegovog problema te način njegovog rješavanja.

1Vrstu ortodontskog aparata možemo prilagoditi vašim željama

Odrasli pacijenti često nam dolaze u ordinaciju s idejom koji bi ortodontski aparat htjeli. Njihove želje trudimo se maksimalno uzeti u obzir uz sugestiju optimalnog ortodontskog rješenja. Što to znači?

Postoje ortodontski sustavi kojima vjerujemo i s kojima radimo dugi niz godina i iz tog im razloga bezrezervno vjerujemo. Damon sustav metalnih bravica pokazao se kao rješenje s kojim u najkraćem roku možemo ispraviti zube uz minimalnu nelagodu za pacijenta.

Osim Damon sustava s metalnim bravicama, pacijentima možemo ponuditi i alternativne opcije poput Invisalign nevidljivih udlaga ili fiksnih ortodontskih aparata s tzv. estetskim bravicama.

2Je li ortodontska terapija za odrasle slična onoj za djecu?

Najveća razlika u ortodonciji za odrasle u odnosu na djecu/tinejdžere je u tome što su odrasli završili s rastom i razvojem. Ortodontska terapija kod odraslih može trajati nešto dulje od ortodontske terapije djece/tinejdžera zbog zrelosti i gustoće kostiju odraslih. Kako bi se započelo s ortodontskom terapijom zubi i desni moraju biti zdrave pa se eventualno (ovisno o zatečenom stanju) u predortodontsku terapiju/sanaciju mogu uključiti usluge iz oralne kirurgije i parodontologije.

Vrste ortodontskih aparata

Fiksni ortodontski aparat Damon

S metalnim bravicama provjereno je uspješan. Iz godine u godinu, svjedočimo kako uistinu predstavlja najbolju investiciju za lijep i pravilan osmijeh.

Invisalign transparentni aligneri

Više nisu novost u ortodonciji. Kontinuirana inovacija i nove tehnologije od Invisaligna su stvorile sustav koji pacijenti vole jer ne narušava estetiku njihovog osmijeha, a dugoročno ispunjava postavljene ciljeve terapije.

Case study

Pravilan i lijep osmijeh doprinosi skladu vaših crta lica, te posljedično vašem samopouzdanju. Nezadovoljstvo vlastitim osmijehom primarno rezultira skrivanjem osmijeha, ponekad rukama, vrlo često i načinom osmijehivanja. Tek kada skinu aparatić nakon ortodontske terapije, naši pacijenti osvijeste kako su se zaboravili smijati široko, punim plućima. Zato za ortodontsku terapiju nikada nije kasno!

Ako ste u potrazi za dodatnom motivacijom jer o ortodontskoj terapiji razmišljate već jako dugo, zavirite u našu galeriju pacijenata. Sve njih mučile su nedoumice, kao i vas. Oni su svoj dugo skrivani osmijeh ponovno pronašli, pronađite i vi svoj.

Što drugi kažu o nama