Što je fiksni ortodontski aparat?

Apikotomija – liječenje zubnih upala
22. prosinca 2017.
Vodič kroz zubne krune i mostove
26. siječnja 2018.

Struktura fiksnog ortodontskog aparatića i djelovanje

Fiksni aparatić sastoji se od popularno zvanih „bravica“ koje se lijepe na zube gornje i donje čeljusti. Svaka bravica ima utor u koji se umetne žičani luk koji je napravljen od različitih materijala i on se mijenja tijekom terapije ovisno o potrebnim ciljevima u danom momentu. Postoje i tzv. "nevidljivi fiksni apratići za zube".

Fiksni ortodontski aparat sadrži žičani luk koji ima oblik parabole ili idealnog zubnog luka. Kada ga stavimo u utore bravica nalijepljenih na zube koji su krivi i strše, žica ima tendenciju vraćanja u početni položaj.

Pacijenti koji su nosili takav aparat znaju da kod kontrolnih pregleda, nakon ugađanja aparata zubi pomalo trnu do dan dva jer smo ih opet opteretili silom.

Postoji li mogućnost postavljanja fiksnog ortodontskog aparata samo na jednu čeljust?

Ne preporučuje se postavljanje fiksnog ortodontskog aparata samo na jednu čeljust.

Važnost ortodontskog pregleda

Razmak između kontrolnih pregleda varira, obično od 4 do 8 tjedana. Redoviti odlazak na preglede je izuzetno važan jer se zubi inače neće pomicati.

U slučaju neredovitih kontrolnih pregleda zubi mogu krenuti u neželjenom smjeru. Neredovitim kontrolama produljujemo trajanje terapije, a i sam krajnji rezultat liječenja je upitan.

manja_marelic

Slika 1. Redoviti kontrolni pregled

Koje ortodontske bravice odabrati?

Ortodontske „bravice“ koje čine osnovu fiksnog ortodontskog aparata mogu biti od različitih materijala. Postoje metalne, keramičke, safirne i druge od kojih svaka ima svoje prednosti i mane.

Metalne bravice u prošlosti su bile prihvaćene kao neestetske, no sve većinom osvještenosti o važnosti oralnog zdravlja i ortodontske terapije u današnje vrijeme su prihvaćene i popularne. Metalne bravice osiguravaju najučinkovitiju terapiju s najboljim rezultatom te najkraćim vremenom tretmana.

Estetske ili popularno zvane bijele „bravice“ nose negativne posljedice po terapijski rezultat iz više razloga. Britke su i češće pucaju, izazivaju veće trenje pa se zubi sporije pomiču te terapija traje i do 30% više vremena. Neke mijenjaju boju pa postaju žute, pogotovo u pušača i onih koji piju puno kave.

Damon metalne bravice i sustavi koje koristimo u Ortodonciji Marelić spadaju u sam vrh suvremene svjetske ortodoncije, a više o njima saznajte na našoj stranici .

Slika 2. Damon bravice omogućuju najbolje rezultate ortodontske terapije

Kada dolazi do faze retencije i retencijskog aparatića?

Na kraju ortodontske terapije, ortodontske bravice se skidaju i pristupa se izradi retencijskog aparata (popularno zvanog mobilnog aparatića) koji se nosi noću kako bi se održali ostvareni rezultati.

Kada je idealno vrijeme za fiksni ortodontski aparat?

Idealno vrijeme za postavljanje fiksnog ortodontskog aparata kod djece je tijekom puberteta. No bitno je doći na prvi ortodontski pregled već između sedme i devete godine tj. kada djetetu izrastu svi trajni sjekutići.

Može li se postaviti fiksni ortodontskog aparata kod odraslih?

Ne postoji kontraindikacija s obzirom na dob pacijenta. Odrasle osobe bez obzira na dob mogu započeti ortodontsku terapiju.

Cijena fiksnog ortodontskog aparata

Cijena terapije fiksnim ortodontskim aparatom je od 13 000kn do 20 000kn ovisno o težini ortodontskog problema kojeg liječimo i zahtjevnosti ortodontske terapije.

Zaključak

Fiksni ortodontski aparatići ispravljaju nepravilne položaje zuba. Ortodontska terapija važna je zbog oralnog zdravlja te estetike zubi kojim pacijenti stječu zasluženo samopouzdanje i uživanje u lijepom osmjehu,

Fiksni ortodontski aparatić uspješno liječi nepravilan položaj zubi kod djece i kod odraslih.

Ispuni naš upitnik potpuno anonimno i saznaj jesi li i ti kandidat za ortodontsku terapiju!

Pročitaj više o posebnim pogodnostima plaćanja i saznaj zašto je upravo Ortodoncija Marelić pravi izbor za tebe! ?

Pogledajte iskustva naših pacijenata i njihove video testimonijale.
Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.