Kako ispraviti nepravilan zagriz zuba

Problemi i bolesti zubnog mesa i kako ih liječiti?
15. svibnja 2018.
Što jesti kada se nosi apratić za zube.
Održavanje zubi tijekom nošenja fiksnog aparatića
26. srpnja 2021.
Čak polovina svjetskog stanovništva ima nepravilan zagriz zuba, no što je zapravo nepravilan zagriz i kako ga riješiti? Ovaj pojam službeno se naziva malokluzija, a pritom se misli na nepravilan međusobni odnos zubi gornje i donje čeljusti. Kod pravilnog zagriza gornji zubni luk širi je od donjeg, a gornji sjekutići prekrivaju donje za otprilike 2 mm. Svaki zub jedne čeljusti u kontaktu je s dva zuba suprotne čeljusti što omogućuje ravnomjernu raspodjelu sila. Ukoliko je zagriz loš, na zube prilikom žvakanja djeluju jake sile koje mogu postepeno dovesti do njihovog propadanja i drugih tegoba.

Vrste nepravilnog zagriza

Za nepravilan zagriz ponekad je odgovoran loš položaj samih zuba (dentalna anomalija), dok je u drugom slučaju krivac loš položaj gornje, donje ili obje čeljusti (skeletalna anomalija). Neke od čestih malokluzija su: - duboki zagriz - otvoreni zagriz - križni/škarasti zagriz - obrnuti pregriz - klasa II - klasa III (progenija) Duboki zagriz može se prepoznati po tome što gornji sjekutići previše prekrivaju donje, pa se oni skoro niti ne vide, a osoba ponekad i grize donjim zubima u nepce što može dovesti do stvaranja ranica. Kod otvorenog zagriza situacija je suprotna - gornji i donji prednji zubi uopće se ne preklapaju te među njima postoji razmak. O obrnutom pregrizu govorimo kada su jedan ili više gornjih sjekutića izrasli iza donjih umjesto ispred njih, odnosno donja čeljust je smještena previše prema naprijed. Ako su stražnji zubi u obrnutom odnosu takva anomalija se naziva križni zagriz, a ako se ti stražnji zubi, pak, potpuno mimoilaze to nazivamo škarastim zagrizom. Ovisno o međusobnom odnosu gornje i donje čeljusti, razlikujemo klasu I (pravilan položaj čeljusti), klasu II kada je donja vilica smještena previše prema iza i klasu III gdje je donja vilica isturena prema naprijed.

Posljedice nepravilnog zagriza

Uz krivi zagriz često se javljaju funkcionalni problemi koji narušavaju kvalitetu života, primjerice otežan govor i otežano žvakanje, ugrizi u jezik ili obraze. Također, zubi se brže troše zbog nepravilnog kontakta sa zubima suprotne čeljusti. Nepravilan zagriz može dovesti i do problema s čeljusnim zglobom koji se javljaju u vidu boli, škljocanja i preskakanja u zglobu. Uz neke dentalne anomalije, zbog nepravilnog položaja zuba, otežano je održavanje oralne higijene pa lakše može doći do upale i krvarenja zubnog mesa ili pojave karijesa. Nisu zanemarivi niti estetski problemi. Kada je zagriz nepravilan, to često utječe na simetriju lica i osmijeha što može znatno narušiti samopouzdanje osobe.

Kako riješiti problem nepravilnog zagriza i kome se obratiti?

Prava osoba koja vam može pomoći u ispravljanju krivog zagriza je ortodont, a liječenje se vrši fiksnim ortodontskim aparatićem ili nevidljivim mobilnim udlagama (Invisalign), ovisno o težini problema i željama pacijenta. Kod velikih skeletalnih anomalija ponekad se preporučuje i operacija kako bi se ispravio položaj čeljusti (ortognatska kirurgija). Za ispravljanje lošeg zagriza nije dovoljno samo postaviti ortodontski aparatić i čekati da se zubi poravnaju. Ovaj proces zahtijeva i veliku disciplinu i suradnju pacijenta. Gumice za ispravljanje zagriza često su korišten alat u ortodontskoj terapiji. Pacijent ih sam skida i stavlja, a nose se 24 sata dnevno. Pomoću njih zubi se mogu povlačiti u željenom smjeru i zagriz postepeno sjeda na svoje mjesto. Kada je zub u tijesnom kontaktu za zubom suprotne čeljusti, njegovo pomicanje ponekad je otežano. Zato je u ovakvoj terapiji često potreban još jedan zahvat - podizanje zagriza. Prilikom podizanja zagriza, na zube se stavljaju privremene nadogradnje, nalik plombicama, koje se u kasnijim fazama terapije uklanjaju. Ovim postupkom zubi se oslobode kontakta sa suprotnom čeljusti i njihovo pomicanje je omogućeno. Terapija u prosjeku traje 1 i pol do 2 godine, no pacijente se potiče da i nakon toga redovito dolaze na kontrole. Po završetku terapije, na unutarnje plohe prednjih zubi lijepi se žičani retainer koji fiksira zube u konačnom položaju i sprječava njihovo pomicanje. Uz to se izrađuje i set mobilnih (noćnih) retainera za gornju i donju čeljust koje je potrebno nositi barem godinu dana. Ovim postupcima osigurava se trajnost ortodontske terapije i nužni su kako bi se zubi zadržali u novom, pravilnom položaju.

Kada započeti s terapijom nepravilnog zagriza?

Sigurno se pitate koje je idealno vrijeme za početak ortodontske terapije. Ako primijetite loš zagriz kod djeteta, potrebno ga je čim prije odvesti na ortodontski pregled kako biste bili sigurni da će se s terapijom započeti u pravom trenutku. Najbolje doba za ortodontsko liječenje zubi kod djece jest od devet do četrnaest godina ili prije ako je anomalija jače izražena, s tim da je preduvjet da su svi trajni zubi izrasli. Neke anomalije mogu se tretirati već u ranijoj dobi, primjerice obrnuti prijeklop jednog ili dva sjekutića, dok se za rješavanje ostalih problema čeka nicanje svih trajnih zuba. Iako je, u pravilu, najbolje vrijeme za intervenciju ulazak u pubertet kada dijete počinje s naglim rastom i razvojem, za nošenje ortodontskog aparatića nikada nije kasno. Danas aparatići nisu više rezervirani samo za djecu te se sve više ljudi odlučuje za ortodontsku terapiju u odrasloj dobi, a rezultati mogu biti jednako impresivni.

Zaključak

Nepravilan zagriz jedan je od najčešćih problema s kojim naši pacijenti dolaze, a često ga nisu niti svjesni. Ukoliko imate problema s govorom, žvakanjem, bolovima u zglobu ili, pak, niste zadovoljni izgledom svog osmijeha, mogući je krivac upravo loš zagriz. Kako bi se spriječili daljnji problemi i poboljšala kvaliteta života, ortodontska terapija uvijek je pravi izbor u ovakvoj situaciji i, zapamtite, nikada nije kasno da se odlučite za nju!

Čak polovina svjetskog stanovništva ima nepravilan zagriz, no što je zapravo nepravilan
zagriz i kako ga riješiti?

Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.