Održavanje zubi tijekom nošenja fiksnog aparatića

Kako ispraviti nepravilan zagriz zuba
6. prosinca 2018.
Zubni kamenac poslije - Ortodoncija Marelić
Razmak između zubi – koje je rješenje?
27. srpnja 2021.
Što jesti kada se nosi apratić za zube.
U današnje vrijeme, kada smo sve više izloženi raznoj hrani koja štetno utječe na zube poput gaziranih pića i slastica, vrlo je važno paziti na higijenu usne šupljine, a važnost održavanja higijene zuba povećava se u slučaju nošenja fiksnog ortodontskog aparatića.

Kako smo spomenuli u našem prijašnjem blogu Što je fiksni ortodontski aparat za zube, fiksni ortodontski aparatić sastoji se od bravica koje se lijepe na zube i žičanog luka zbog kojeg je otežano čišćenje zuba te uobičajeno četkanje nikako nije dovoljno.

U svakodnevnu higijenu usne šupljine tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparatića potrebno je, osim mekane četkice za zube, uvesti dodatna dentalna sredstva za oralnu higijenu usne šupljine poput:

  • Posebne zubne paste i gelovi
  • Zubni konac
  • Međuzubne četkice ili Interdentalne četkice za zube
  • Snopičastu četkicu
  • Vodice za ispiranje usne šupljine
  • Vodeni tuševi ili Waterpick
  • Sredstva za identifikaciju zubnog plaka,

a o svakom ćemo reći nešto više u nastavku.

1. Postupak pranja usne šupljine i odabir četkice za zube

Suprotno prijašnjim uvjerenjima, danas su poželjne što mekanije četkice, a pogotovo kada je riječ o fiksnom ortodontskom aparatiću. Tvrđa vlakna lakše zapinju za bravice i žicu te mogu stvoriti oštećenja. Kao i kod klasičnog pranja, potrebno je koristiti srednju silu i kružnim pokretima četkati zube minimalno tri minute.

2.  Posebne paste za zube tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparatića

Danas se na tržištu nude različite paste za zube koje su posebno namijenjene korisnicima fiksnog ortodontskog aparatića. Te paste regeneriraju zubnu caklinu, smanjuju stvaranje zubnog plaka te sprječavaju obojenje zubi, a kombinacija navedenog čini učinkovitu zaštitu od karijesa i sačuvanje Vašeg oralnog zdravlja.

3. Zubni konac

Tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparatića važan je pravilan odabir konca za zube. Konac treba biti deblji od običnog zubnog konca. Navedeni konci imaju svrhu poliranja prostora između zubi i uklanjanja naslaga koje se nakupljaju oko bravica i žice fiksnog ortodontskog apartića .

Postupak korištenja konca za zube je jednostavan, laganim provlačenjem zubnog konca kroz žičani luk fiksnog ortodontskog aparatića očisti se područije oko bravice i između zubi.

4. Međuzubne četkice ili Interdentalne četkice za zube

Međuzubne ili interdentalne četkice za zube olakšavaju čišćenje interdentalnog područja (tj. područja između zubi).

Korištenjem međuzubnih četkica za zube ponajviše se preporučuje osobama koje imaju vrlo zbijene zube kod kojih i lakše nastaje karijes.

Ovim četkicama trebalo bi se koristiti kada ima dovoljno prostora da se uđe u područje između zuba bez da se ošteti zubno meso. Osim što čiste prostor između zuba, međuzubne četkice također čiste i područje oko žice fiksnog ortodontskog aparatića za zube do kojih je teško doseći s običnom četkicom.

5. Snopičasta četkica za zube

Snopičaste četkice za zube se sastoje od samo jednog snopa vlakana temeljito čiste područje oko bravica fiksnog ortodontskog aparatića za zube. Iako nije potrebno kombinirati međuzubnu četkicu za zube sa snopičastom četkicom, ipak je preporučljivo da se isproba sve i vrlo pažljivo odabere ono što Vam najviše odgovara prilikom čišćenja zubi s fiksnim ortodontskim aparatićem.

Preporuka doktora dentalne medicine je da se naizmjenično koriste različita sredstva pri provođenju cjelokupne oralne higijene usne šupljine. Tijekom jednog pranja zubi koristite zubni konac ili međuzubnu četkicu za zube, a pri idućem pranju koriste vodeni tuš.

 6. Vodice za ispiranje usne šupljine

Vodice za usta su poznata kao antibakterijsko sredstvo koje “dezinficira” usnu šupljinu te uklanja bakterija na teško dostupnim mjestima. Za korisnike fiksnog ortodontskog aparatića preporučljivo je koristiti vodicu koja sadrži više fluora . Natrij fluorid djeluje antibakterijski i sprječava nastajanje karijesa.

7. Vodeni zubni tuš ili Waterpick

Vodeni zubni tuš ili poznatiji kao Waterpick je aparat koji koristi pritisak vode za uklanjanje zubnih naslaga i ostatka hrane, bakterija i plaka među zubima. Vodeni zubni tuš ili waterpick koriste doktori dentalne medicine u stomatološkim ordinacijama, a posljednjih godina dostupan je i za kućnu upotrebu te se je pokazao kao izuzetno učinkovit u održavanju oralne higijene usne šupljine.

S obzirom na vrlo efikasno čišćenje interdentalnog područja i dohvaćanja teško dosežnih mjesta, izuzetno je preporučljiv za osobe koje nose fiksni ortodontski aparatić. Također, važno je napomenuti da iako je higijena usne šupljine tijekom nošenja fiksnog ortodontskog apratića izuzetno važna, ipak ne treba pretjerivati.

Preporuka doktora dentalne medicine je da se naizmjenično koriste različita sredstva pri provođenju cjelokupne oralne higijene usne šupljine. Tijekom jednog pranja zubi koristite zubni konac ili međuzubnu četkicu, a pri idućem pranju koristite vodeni zubni tuš.

8. Sredstva za identifikaciju dentalnog plaka

Dentalni plak je bezbojan te da bi se lakše utvrdila njegova rasprostranjenost i količina, dentalni se plak može obojiti. Boje za otkrivanje dentalnog plaka nalaze se u vidu rastvora i tableta (1%-ni rastvor genicijane violet, 6%-ni rastvori eritrozina i dr.).

Pacijent poslije pranja zubi samo mogu rastvoriti u ustima jednu tabletu koja sadrži boju, zatim isperu usta i posmatraju svoje zube koja su se obojila u ogledalu. Takav postupak omogućava da pacijent sam uvidi propuste u oralnoj higijeni usne šupljine i sam korigira mjesta ili zube i dopuni svoju tehniku čišćenja zuba.

Zaključak

Čišćenje i održavanje higijene usne šupljine tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparatića predstavlja malo duži proces i zahtjeva više pažnje nego kada ga nema. Danas se uz dostupnost raznih posebnih dentalnih sredstva vrlo efikasno čisti i fiksni ortodontski aparatić i područje oko njega.

Isto kao što je važno održavati oralnu higijenu za sprječavanje nastajanja karijesa i bolesti zubnog mesa, također je važno pripaziti da se ne pretjera s njome jer može postići negativni efekt kojim se uništavaju i prirodna flora usne šupljine.

Prehrana je jednako važan faktor u održavanju oralne higijene za vrijeme nošenja fiksnog ortodontskog aparatića pa tako treba izbjegavati ljepljivu i tvrdu hranu od koje se može oštetiti fiksni ortodontski aparatić.

Ako vas zanima više informacija o oralnoj higijeni usne šupljine tijekom nošenja fiksnog apartića, budite slobodni kontaktirati nas i mi ćemo Vam rado odgovoriti.