Što jesti kada se nosi apratić za zube?

Tko je ortodont, čime se on bavi i kako postati.
Tko je ortodont?
4. kolovoza 2021.
Tea ortodontska teraopije u Ortodonciji Marelić
Case Study | Tea Medved – ortodontska terapija
28. siječnja 2022.

Postava fiksnog ortodontskog aparata za mnoge označava prekretnicu u životu i put ka ljepšem osmijehu. Kako bi aparatić odradio svoje i izravnao zube, važna je suradnja pacijenta i poštivanje određenih pravila, koja se u velikom dijelu odnose na način prehrane i održavanje oralne higijene.

Upravo je pitanje: „Smijem li sada normalno jesti?“ ono što nas pacijenti najčešće pitaju po završetku postave aparata.

Prehrana prvih dana nakon postave aparatića za zube
Normalno je da prvih tjedan dana nakon postave aparata pacijent osjeća bolove, u većoj ili manjoj mjeri. Sukladno tome, preporučuje se jesti mekšu hranu koju je potrebno što manje žvakati kako se zubi ne bi dodatno opterećivali. Preporučuje se kuhano meso i povrće, juhe, smoothie napitci, jogurt i slično.

Hrana koju je potrebno izbjegavati
S aparatićem na zubima potrebno je izbjegavati jako krutu hranu koja bi mogla uzrokovati padanje bravica te hranu bogatu šećerom koja bi se mogla zalijepiti za aparatić i povećati rizik za razvoj karijesa.
Ono što se ne smije jesti s fiksnim aparatićem na zubima su: - Orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, kikiriki) - Čips - Kokice - Tvrdi bomboni i lizalice - Karamele i slični mekani slatkiši - Žvakaće gume sa šećerom

Kako jesti s fiksnim aparatićem?
Iako nam prednji zubi služe za otkidanje komada hrane, a stražnji zubi za žvakanje, odnosno usitnjavanje zalogaja, nakon postave aparatića vrijede drugačija pravila. Tvrđa hrana tada se nikako ne smije otkidati prednjim zubima jer bi došlo do padanja bravica. Ako, primjerice, odlučite pojesti jabuku, preporučuje se rezati ju na manje komadiće veličine zalogaja, staviti u usta i žvakati stražnjim zubima. Isto vrijedi za ostalo voće i povrće tvrđe konzistencije, sendviče, meso, rub pizze i slično. Ukoliko se ipak desi da slučajno zagrizete nešto što niste trebali i bravica padne, javite se svom ortodontu kako biste dogovorili termin za kontrolu i ponovno lijepljenje bravice.

Održavanje oralne higijene s aparatićem
Na dan postave aparatića, od svog ortodonta dobit ćete detaljne upute kako očistiti zube i fiksni aparatić od hrane. Od sredstava za održavanje oralne higijene najosnovnija su četkica za zube (mekih vlakana), interdentalna četkica i naravno, pasta za zube. Zube je potrebno temeljito oprati najmanje dva puta na dan – ujutro i navečer prije spavanja.

Ono što četkanjem radimo je uklanjanje zubnog plaka (ostataka hrane i bakterija) koji bi dugotrajnim zadržavanjem na zubnim plohama doveo do nastanka karijesa i upale zubnog mesa. Na određenim mjestima plak se zadržava više nego na drugima, a ta mjesta su: vratni dijelovi zuba, odnosno spoj zuba i zubnog mesa, udubinice i žljebovi na griznim plohama zubi te međuzubni prostori. Osobama koje nose fiksni aparat ova područja postaju teže dostupna za čišćenje, a dodatno, plak se nakuplja i oko bravica. Stoga je potrebno zube četkati još temeljitije nego prije.

Tehnika četkanja
Prilikom četkanja, četkicu je potrebno postaviti pola na zub,a pola na zubno meso te okrenuti prema zubnom mesu pod kutem od 45°, tada nježnim kružnim pokretima, bez pritiskanja, očetkati vratne dijelove zuba u cijelom zubnom luku. Nakon toga četkica se okrene prema bravicama i očetka se gornji dio bravica. Zatim se četkica postavi na donju polovicu zuba i okrene prema bravici kako bi se očetkao njezin donji dio. Postupak je jednak za gornju i donju čeljust. Kada je cijela vanjska ploha zuba očetkana, četkica se postavi na unutarnju plohu zuba i također pod kutem od 45° stupnjeva prema zubnom mesu očetka se cijeli zubni luk iznutra. Na kraju, četkica se postavlja na grizne plohe zuba koje se očetkaju pokretima naprijed-nazad.
Interdentalna četkica služi za međuzubne prostore, slično kao i zubni konac. Međutim vrlo je praktična za čišćenje ortodontskog aparata jer se može umetnuti iza žice i između bravica te je praktično imati ju uvijek sa sobom i počistiti aparatić nakon obroka ako na njemu ostanu vidljivi komadi hrane.
Kao dodatno sredstvo može se koristiti vodeni oralni tuš za teško dostupna mjesta i dijelove aparatića, no potrebno je paziti da ga vodeni mlaz ne umjerava direktno u zubno meso.

Poštivanje navedenih pravila bitno je za uspjeh ortodontske terapije. Svaka bravica koje padne i potrebno ju je ponovno lijepiti, produžuje trajanje terapije. S druge strane, nepravilno održavanje oralne higijene i nakupljanje plaka dovodi do nastanka bijelih mrljica na zubima i posljedično razvoja karijesa. Sve se to može izbjeći vrlo jednostavno – pridržavajte se uputa koje dobijete od svog ortodonta!