Dijagnostika u ortodontskoj terapiji

Ortodontski aparatić za zube - Valnea
Prikaz slučaja | Valnea F. – ortodontski aparatić za zube
24. svibnja 2017.
Augmentacija kosti
Augmentacija (nadogradnja) kosti
14. srpnja 2017.
Dijagnostika u ortodontskoj terapiji

Zašto je dobra dijagnostika neizostavni dio ortodontske terapije

Za mene osobno dijagnostika je možda i najvažniji korak u cjelokupnom liječenju ortodontskih anomalija. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ona korisna te koliko nam pomaže da dođemo do konačnog cilja. S godinama iskustva svaki stručnjak iz bilo kojeg područja medicine ili neke druge struke možda može i letimičnim pogledom doći do dobrog zaključka ili nekog rješenja za pojedini problem. No put ka izvrsnosti ipak leži u analitičkom pristupu problemu. Ako pravilno pristupimo problematici i utvrdimo početno stanje, u prilici smo dobiti odgovore na mnoga pitanja koja nas brinu ne bi li riješili probleme naših pacijenata.

KAKO ZAPOČINJE DIJAGNOSTIKA u ortodontskoj terapiji

Po čemu se dijagnostika u Ortodonciji Marelić razlikuje od ostalih

Standardni postupak u dijagnosticiranju započinje uzimanjem nalaza kao što su slikanje pacijenata fotoaparatom, uzimanje trodimenzionalnog otiska zuba, upućivanje pacijenta na izradu 2 RTG snimke. Klinički pregled i razgovor sa pacijentom je svakako neizostavna karika jer će baš na taj način terapeut dobiti informacije o željama i strahovima pacijenata te će na koncu i doznati razlog zbog kojeg je pacijent i potražio pomoć ortodonta.

U našoj klinici dijagnostika u ortodontskoj terapiji nije samo puko očitavanje brojki i nalaza, već jedan sveobuhvatni postupak prilkom kojeg se pacijentu predoči njegovo realno stanje zuba, te se pacijenta motivira na suradnju. Ispravljanje zuba je po mom mišljenju timski rad pacijenta i terapeuta, jer terapeut mora osmisliti plan terapije, a pacijent ga se mora pridržavati. Kako timski rad može polučiti bilo kakve rezultate ako samo jedan član tima razumije problem i važnost pridržavanja uputa?

Iz nalaza i razgovora sa pacijentom, terapeut će moći doći do zaključka koji je najbolji put do ravnih zuba za pojedinog pacijenta jer postoje brojne mogućnosti. Isti problem može se riješiti na više načina, primjerice sa ili bez vađenja zuba tijekom ortodontske terapije. Dijagnostika u ortodontskoj terapiji pruža uvid u koji je put za pojedinog pacijenta najbolji, a uz brojnu analizu i razgovore možemo biti sigurni da pacijent razumije što i kako treba raditi.

RTG snimka

Panoramska RTG snimka omogućava nam uvid u koštane strukure i terapeut može dokučiti da li su zubi zdravi te da li mogu podnijeti ortodontsko pomicanje zuba. U suprotnom, ortodont može zaključiti da su neki zubi do te mjere u lošem stanju pa će predložiti vađenje nekih zuba. Sukladno tome će i prilagoditi plan terapije. Na istoj snimci može se vidjeti ima li mliječni zub naslijednika ili on nedostaje kao što se može detektirati da u kostima postoje i prekobrojni zubi. Donositi zaključke bez dobre panoramske RTG snimke nije uputno i dovodi do grešaka i komplikacija u daljnjem radu.

LL Kraniogram RTG snimak vrlo je koristan za analizu i razumijevanje položaja i rasta kostiju lica. Večina ortodontskih pacijenata nalaze se u periodu aktivnog rasta pa je potrebno znati i predvidjeti kako će se rast razvijati. Primarna funkcija zuba je žvakanje, a tek sekundarna izgledati lijepo na rođendanskoj fotografiji. Iako nam većina pacijenata dolazi iz ovog drugog razloga, nema kvalitetne terapije i lijepog osmjeha bez dobre funkcije. Stoga analizom položaja i međusobnog odnosa kostiju, možemo predvidjeti moguće probleme u tijeku terapije. Isto tako iz tih analiza može se zaključiti koje se anomalije mogu, a koje ne mogu ispraviti nošenjem ortodontskog aparata. Kod nekih teških anomalija, analiza RTG snimka ukazivat će da je za potpunu sanaciju problema potrebna ortognatska kirurška intervencija.

Prednosti digitalne fotografije u dentalnoj medicini

Napretkom digitalne fotografije došlo je do revolucije u estetskoj dentalnoj medicini i ortodonciji. Sada kada se filmovi fotografija ne razvijaju, terapeut je u mogućnosti odmah saznati kakva je situacija u ustima, bez da dekomodira pacijenta koji bi trebao držati usta otvorenima i desetke minuta. Nadalje, teraput može analizirati fotografije i dugo vremena nakon što je pacijent napustio ordinaciju. Terapeut može iste slike poslati kolegi na analizu i konzultacije, te ortodont može slike predočiti pacijentu da se i on sam uvjeri u istinitost tvrdnji terapeuta. Fotografije omogućavaju dobru komunikaciju između pacijenata i terapeuta, jer je objašnjavanje pacijentu pomicanje zuba u najmanju ruku je apstraktno. Ne govori se uzalud da slika govori više od tisuću riječi.

Značaj otiska zuba

Otisak zuba za trodimenzionalni odljev zuba po izboru ortodonata najbolje je dijagnostičko sredstvo. Ako moram izabrati samo jedan nalaz za izradu plana terapije definitivno bi odabrao otisak. Pogrešno je misliti da je on dovoljan, ja samo želim naglasiti njegovu vrijednost i važnu ulogu u planiranju terapije. Otisak je vjerna reprodukcija položaja i međusobnih odnosa zuba, te plastični model na osnovu kojeg ortodont stječe dojam o početnom stanju anomalije.
Ne zaboravimo još jednom da dijagnostika nije samo puko očitanje brojki već i svojevrsna umjetnost i umješnost ortodonta da osmisli riješenje za problem krivih zuba. U tome mu najviše pomaže trodimenzionalni odljev zuba, a u sinergiji sa ostalim nalazima dovodi do plana koji daje izvanredne rezultate bez suvišnih problema koji produžuju vremensko nošenje ortodontskog aparata.

Ispuni naš upitnik potpuno anonimno i saznaj jesi li i ti kandidat za ortodontsku terapiju!

Pročitaj više o posebnim pogodnostima plaćanja i saznaj zašto je upravo Ortodoncija Marelić pravi izbor za tebe! ?

Pogledajte iskustva naših pacijenata i njihove video testimonijale.
Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.