Apikotomija – liječenje zubnih upala

Case study Angela Zajc
4. prosinca 2017.
Što je fiksni ortodontski aparat?
17. siječnja 2018.
Cista, granulom, periapikalna lezija, fistula- termini su koji se dosta često susreću u stomatološkoj praksi i rječniku. Sigurno ste i sami čuli za njih ili vam je vaš stomatolog rekao da na nekom od zuba imate neki od ovih patoloških procesa.

Svima im je zajedničko gubitak kosti i njegova zamjena granulacijskim tkivom (novostvoreno rahlo tkivo u području cijeljenja rane) oko vrha korijena zuba zahvaćenog upalnim procesom. Osim gubitka kosti upalni sadržaj iz ovih lezija može krvotokom dospjeti u srce, bubrege, zglobove i ostala tkiva i organe u organizmu s posljedičnim komplikacijama.

Kako dolazi do nastanka ovih tvorbi ?

Apikotomija- zašto zapravo dolazi do potrebe za ovim zahvatom?

Primarni uzroci gore navedenih lezija mogu biti endodontski (dio stomatologije koji se bavi liječenjem zubne pulpe i korijena) , parodontološki ( dolaze iz mekih tkiva u usnoj šupljini koja okružuju zube) ili njihovom kombinacijom.

Osim njih traume i komplikacije pri liječenju zubnih tkiva također su bitan čimbenik. Bol, otok, fistula (novostvoreni kanal kroz koji se upalni sadržaj cijedi na površinu tkiva) najčešći su simptomi ovih stanja. Ponekad se ove lezije otkriju sasvim slučajno na rentgenskim snimkama i dugo mogu biti bez ikakvih vanjskih simptoma.

Kod većih i dugotrajnijih procesa katkad je iznad zubnih kruna moguće napipati kost koja je mekana (efekt ping-pong loptice). Veličina im seže od nekoliko milimetara sve do nekoliko centimetara u promjeru.

Liječenje zubnih tvorbi i upala

Nakon što je potvrđeno postojanje granuloma ili ciste liječnik treba procijeniti da li je moguće sačuvati zub (zube) ili se mora pristupiti njihovom vađenju. Liječenje je kirurško a sam zahvat naziva se APIKOTOMIJA (grč. Apex,apicis-vrh i Extomia-isjecanje,rezanje).

Svrha ovog kirurškog zahvata je odstranjenje vrha zubnog korijena zajedno s patološkim tkivom čime se eliminira i upala. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. Najprije se ukloni dio zubnog mesa u području gdje se patološki proces nalazi a onda se posebnim svrdlom probije kost i potom odstrani dio korijena i kompletno upalno tkivo. Time se prevenira reinfekcija.

Neposredno prije samog kirurškog zahvata potrebno je sam korijenski kanal ili kanale hermetički napuniti posebnim sredstvom čime se sprječava ponovna infekcija u oba smjera-prema zubnoj kruni i vrhu preostalog korijena.

Punjenje korijenskih kanala moguće je i u toku samog zahvata. Ponekad, zbog postojanja različitih protetskih nadogradnji u korijenskim kanalima nije moguće napraviti kompletnu reviziju prethodnog punjenja pa se uradi samo resekcija korijena i odstranjenje upalnog tkiva.

Preostali defekt u kosti potrebno je maksimalno očistiti od svih ostataka upalnog sadržaja. Moguće ga je potom ispuniti zamjenskom kosti ili pustiti da cijeli prirodnim putem. Rana se sašije s nekoliko šavova.

Nakon zahvata apikotomije potrebno je paziti da ne dođe do oštećenja rane i šavova i pridržavati se svih uputa koje će Vam liječnik nakon zahvati dati u usmenoj i pisanoj formi (hladiti mjesto zahvata ledom izvana 6-8 sati nakon operacije, izbjegavati toplu hranu i napitke 24 sata nakon zahvata, ne pušiti, paziti na higijenu usne šupljine...)Kontraindikacije apikotomije

Kao i pri svakom drugom zahvatu i tijekom zahvata apikotomije moguće su određene kontraindikacije.

Nekontrolirane sustavne bolesti (npr. šećerna bolest), bakterijski endokarditis, prirođene srčane greške, poremećaji zgrušavanja krvi predstavljaju kontraindikacije za izvođenje zahvata.

Resorpcija više od polovine korijena, uznapredovali gubitak kosti oko zahvaćenog zuba ili izražena pomičnost zuba također predstavljaju prepreku za operaciju.

Zaključak

Ukoliko je procjena liječnika prije samog zahvata apikotomije bila ispravna a sam zahvat izveden po pravilima struke, velika je mogućnost da će apikotomirani zub ostati u ustima još dugo godina.

Apikotomiju je moguće izvesti na svim zubima osim ako ne postoje neka anatomska ograničenja (blizina živaca i maksilarnog sinusa).

Interesira li vas više o ovoj temi, kontaktirajte naše stomatologe koji će vam rado dati dodatne informacije.

Pogledajte iskustva naših pacijenata i njihove video testimonijale.
Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.