Oštećuje li zube stavljanje, nošenje i, najviše, skidanje aparatića?

Ne. Niti lijepljenje, ni nošenje, ni skidanje aparata ne oštećuje zube. Uvriježeno je, i pogrešno, mišljenje kako ortodontski aparatići kvare zube. Naime, tijekom nošenja aparata za zube, hrana se više zadržava na zubima i aparatiću i teže ju je očistiti. Zato je nužno provoditi ispravnu i kvalitetnu higijenu zubi.

Zbog činjenice da se često ta važna potreba zanemaruje, mnogi za probleme okrivljuju sam aparat za zube, a ne lošu higijenu, a posljedice nečišćenja zubi tijekom nošenja aparata često se uvide tek nakon skidanja.

Kod skidanja aparata, skidaju se žice iz bravica, bravice sa zubi i ljepilo kojim su bravice učvršćene za zube. Ljepilo se ukloni sa zubi poliranjem raznim gumicama i abrazivnim diskovima, što ne oštećuje caklinu, nego dapače, čak ima povoljan učinak čišćenja i zaglađivanja.

Dakle, aparatići za zube ne oštećuju zube već ih oštećuje nepravilna higijena tijekom nošenja stoga je izuzetno važno obratiti pozornost na higijenu. Više o higijeni saznajte na pitanju Kako čistiti zube tijekom nošenja fiksnog aparatića?