Strah od stomatologa kod djece i odraslih – dentalna fobija

Korina Samac nakon ispravljanja zubi.
Case Study | Korina Samac – neravni gornji zubi
16. ožujka 2022.
Krivi položaj gornjih i donjih zubi kod muškarca.
Case Study | gospodin T. – loša estetika zuba
15. travnja 2022.
Dječak bez straha od dermatologa


Kada se govori o strahu od stomatologa, potrebno je razlikovati nekoliko pojmova, a to su:

  • - anksioznost,
  • - strah i
  • - fobija.


Iako su ovi pojmovi usko povezani, nikako nisu sinonimi. Anksioznost je osjećaj zabrinutosti, tjeskobe i napetosti koji osoba doživljava prije suočavanja s neugodnom situacijom. Svatko se ponekad susreo s ovim osjećajem, bilo prije važnog ispita, razgovora za posao ili liječničkog pregleda, a upravo odlazak stomatologu navodi se kao peti najčešći uzrok anksioznosti.

Strah je uobičajena ljudska reakcija na situacije koje doživljava opasnima, a jedna takva situacija za nekoga je posjet stomatologu. Fobija je, pak, iracionalni i panični strah od nečega (ili nekoga) koji osoba ne može kontrolirati.

Dentalna anksioznost, strah i fobija zapravo predstavljaju različite stupnjeve istoga problema.


Zašto posjet stomatologu u ljudima izaziva strah i tjeskobu?


Strah od stomatologa prisutan je kako kod djece, tako i kod odraslih. Djeca se najčešće boje zato što ne znaju što ih očekuje ili su prethodno doživjela traumatsko i bolno iskustvo kod stomatologa.

Kod odraslih je strah često prisutan upravo zbog loših iskustava u djetinjstvu. Nažalost, to dovodi do izbjegavanja redovitih posjeta stomatologu i posljedično lošeg zdravlja usne šupljine. Ljudi s izraženih strahom od stomatologa javljaju se u stomatološku ordinaciju tek u slučajevima hitnoće pa su i sami zahvati koje je tada potrebno izvršiti neugodniji i duži nego što bi bili da je pacijent redovito dolazio na preglede.

Naravno, takvi zahvati pacijentu će se ponovno zamjeriti i naći će se u začaranom krugu te se opet neće javiti stomatologu do iduće hitnoće.

Osim neugodnog iskustva u prošlosti, ono što je čest uzrok dentalne anksioznosti, pogotovo kod djece, je nerazumijevanje dentalnog zahvata. Najnormalnije je osjećati strah ili napetost zbog neke nepoznate situacije u kojoj ne znamo što očekivati. Čest krivac za dentalnu fobiju je kriva percepcija stomatologa, koja se javlja zbog iskrivljene slike stomatologa u medijima gdje se oni prikazuju kao strašni i zločesti, a često se takva slika potencira i unutar same obitelji.

Djetetu se “prijeti” da će ako ne bude dobro ili bude jelo previše slatkiša morati ići zubaru. Dijete tada odlazak zubaru doživljava kao kaznu i nešto što će mu se dogoditi ako ne bude poslušno.

Ostali uzroci koji pridonose strahu od stomatologa kod pojedinaca su:

- strah od igle,
- strah od boli,
- zvuk zubarske bušilice,
- osjećaj ranjivosti prilikom ležanja u stomatološkoj stolici,
- mirisi karakteristični za stomatološku ordinaciju,
- vrištanje ili plač drugog pacijenta koji se čuje iz ordinacije prilikom čekanja u čekaonici.Kako riješiti strah od stomatologa?


Postoje određene tehnike kojima je moguće riješiti ili barem ublažiti strah od stomatologa. U liječenju djece primjenjuje se “tell – show – do” metoda, odnosno reci – pokaži – učini. Djetetu je potrebno usmenim putem objasniti što će se raditi, zatim mu se pokaže izvan usne šupljine. Primjerice, pokaže mu se četkica kojom će se zubi polirati, te mu se dozvoli da dodirne rotirajuću četkicu kako bi se uvjerilo da to nije ništa strašno.

Nakon prva dva koraka, dijete je najčešće spremno za izvođenje samog zahvata u usnoj šupljini. Kod preplašenog djeteta potrebno je krenuti od kraćih i jednostavnijih zahvata, kao što je poliranje zubi, pa postepeno do složenijih zahvata kao što je popravljanje karijesa ili vađenje zuba. Opisana metoda naziva se tehnika postepene desenzibilizacije, a na svaki složeniji postupak kreće se tek nakon što je dijete bez straha prihvatilo prethodni.

Dentalna anksioznost kod djece može se ublažiti boravkom roditelja u ordinaciji, što djetetu pruža dodatni osjećaj sigurnosti. Također, važan je i smiren i prijateljski pristup od strane stomatologa.

Umjesto da se djetetu stvara iskrivljena slika o stomatologu, trebalo bi raditi upravo suprotno – od najranije dobi, već po nicanju prvih zubi, voditi dijete stomatologu na redovite preglede kako bi se naviklo na stomatološko okruženje i shvatilo da ono nije opasno niti prijeteće.

Odraslim osobama sa strahom od stomatologa potrebno je također pristupiti prijateljski i strpljivo, detaljno im objasniti svaki postupak te zahvate izvoditi uz anesteziju kako bi se izbjegao bilo kakav osjećaj boli. Preporučljivo je da pacijenti prije zakazanog termina popiju sredstvo za smirenje.


Savjeti za roditelje:

- učite dijete od najranije dobi o važnosti stomatoloških pregleda,
- ne spominjite pred djetetom svoja loša iskustva kod stomatologa,
- vodite ga na redovite preglede kako bi se naviknulo na stomatološko okruženje,
- vodite dijete uvijek istom stomatologu (nakon što nađete onoga s kojim je vaše dijete najbolje “kliknulo”),
- dogovorite nagradu za svaki uspješno obavljeni posjet stomatologu,
- budite prisutni u ordinaciji prilikom izvođenja zahvata (uz dozvolu stomatologa),
- budite strpljivi i nemojte koriti dijete zbog njegovog straha.Strah od ortodonta


Nije rijetkost da se osobe s dentalnom fobijom boje i posjete ortodontu, iako ovo okruženje nije posve jednako standardnoj stomatološkoj ordinaciji i rijetko se poseže za zubarskom bušilicom. Nasreću, pacijenti se brzo uvjere da nemaju razloga za strah i nakon kratkog procesa prilagodbe, dolaze opušteni na ortodontske preglede.

Zaključak Strah od zubara treba shvatiti ozbiljno i posebno se posvetiti pacijentima kojim se s njime bore. Ako patite od dentalne fobije, važno je da ne zanemarujete svoje oralno zdravlje. Pokušajte naći stomatologa s kojim se osjećate ugodno i nakon uspostavljenog povjerenja, svaki sljedeći posjet bit će puno lakši.

    Strah od stomatologa – kako ga prepoznati kod djece i kako se nositi s njim kod odraslih.