Invisalign – nevidljivim aparatom do novog osmijeha

Case Study | Natali Trope Superina – problem estetike zuba
22. prosinca 2022.
Ravni zubi i novi osmijejh na mladoj djevojci Renati.
Case Study | Renata Ožegović – prošireni zubni lukovi i zbijeni zubi
15. veljače 2023.
Invisalign nevidljivi aparatić za zube kojeg nosi djevojka.


Invisalign nevidljivi aparatić za zube kojeg nosi djevojka.

Možda već godinama razmišljate o tome kako biste voljeli uljepšati svoj osmijeh ili ispraviti loš zagriz, no pomisao na metalne bravice na zubima odbijala vas je od te ideje. Razlozi za to mogu biti brojni: priroda vašeg posla, strah od reakcije vaših bližnjih, otežano održavanje oralne higijene i slično. Iako je fiksni ortodontski aparat u odrasloj dobi često simpatičan dodatak, jasno je da nije svatko u poziciji ravnati zube na tako “uočljiv” način. Srećom, moderna ortodoncija danas nudi rješenja za svačije potrebe. U nastavku otkrijte kako izravna; zube bez da itko primijeti da uopće nosite aparatić.

Ortodoncija Marelić službeni zastupnik Invisalign aparatića.
Invisalign ortodontski aparat na tržištu je već više od 20 godina, a danas po svojoj učinkovitosti može stati bok uz bok s fiksnim ortodontskim aparatom te uspješno liječi različite vrste ortodontskih anomalija.

Riječ je o prozirnim folijama, odnosno “alignerima” koji se izrađuju po planu terapije individualno za svakog pacijenta, a broj varira ovisno o kompleksnosti slučaja.

Prednosti terapije Invisalignom u odnosu na fiksnu ortodontsku terapiju su brojne:

 • • kraće trajanje terapije – ortodontska terapija fiksnim aparatom traje u prosjeku godinu i pol dana, dok se Invisalign alignerima jednostavniji slučajevi rješavaju već u nekoliko mjeseci,
 • • ugodnije nošenje – aligneri su vrlo ugodni za nošenje i vrlo je mala vjerojatnost da će nažuljati sluznicu usne šupljine, kao što je ponekad slučaj s ortodontskim bravicama,
 • • jednostavno održavanje oralne higijene – sve što trebate učiniti kako biste neometano oprali zube je skinuti aparatić,
 • • smanjen osjećaj boli – ravnanje zubi Invisalign aparatom gotovo je bezbolno, a manja bol može se javiti na samom početku terapije kada se zubi tek počnu pomicati,
 • • smanjen broj dolazaka na kontrole,
 • • predvidljivost terapije,
 • • i na posljetku estetika – gotovo nitko neće primijetiti da nosite aparatić, osim ako im sami ne kažete!

Kako do Invisalign aparata?

Prvi korak je naručiti se na prvi ortodontski pregled na kojem se utvrđuje jeste li kandidat za ortodontsku terapiju te ovisno o vašim željama, u dogovoru s ortodontom, birate vrstu ortodontskog aparata.

Sljedeći korak je dijagnostika koja uključuje ekstraoralno i intraoralno fotografiranje, izradu dviju rentgenskih snimki te intraoralno skeniranje.

Invisalign aparatić za zube na pregledu prije postavljanja.
Intraoralni skener iTero kojeg koristimo u Ortodonciji Marelić, najsuvremenija je tehnologija u dentalnoj medicini koja nudi 3D uvid u stanje usne šupljine bez potrebe za uzimanjem otisaka.

Digitalni otisak čeljusti dobiven skeniranjem potom se šalje u Invisalign institut gdje se obrađuje i postaje dostupan ortodontu koji računalno kreira plan terapije. Specifičnost terapije Invisalignom je u tome što se svaki korak terapije planira unaprijed, a digitalno planiranje omogućuje nam vizualizaciju krajnjeg ishoda i točnu procjenu trajanja terapije.

Naša je ordinacija već dugi niz godina prepoznata kao ordinacija koju pacijenti biraju zbog stručnosti i iskustva. Planiranje i provođenje svih terapija po najvišim standardima, uz kontinuiranu edukaciju i praćenje trendova iz moderne ortodoncije, naš su imperativ.

Nakon što je plan terapije kreiran, obično se izloži pacijentu na konzultacijama. Ovaj susret također služi kako bismo odgovorili na sva vaša pitanja i nedoumice prije započinjanja ortodontske terapije. Ukoliko niste u mogućnosti doći na konzultacije, ne trebate brinuti. Invisalign nam omogućuje slanje plana terapije putem e-maila, što znači da možete od kuće na svojem računalu proučiti cijeli plan terapije i, ono najbitnije – vidjeti konačan rezultat, a mogli bismo se složiti da nema bolje motivacije od toga. Također, unaprijed ćete saznati broj alignera koji će biti potreban da se zubi isprave te trajanje terapije.

Postava aparata i tijek terapije

Kada su i pacijent i ortodont zadovoljni planom terapije, aligneri se naručuju te kroz 2 tjedna budu dostavljeni u ordinaciju. Na zakazanom terminu predaje alignera na zube se lijepe maleni kompozitni priljepci (“attachmenti”), važan dio terapije Invisalign aparatom za zube. Ovi priljepci potpuno su individualizirani za svaki zub te omogućuju preciznije i brže pomake, a bojom u potpunosti odgovaraju boji zuba.
Invisalign nevidljivi aparatić za zube prikaz kako izgleda.
Važno je napomenuti da je za uspješnost terapije Invisalign prozirnim aparatom potrebno nositi alignere 22 sata dnevno, točnije, skidaju se samo prilikom jela i održavanja oralne higijene. Svakih aligner nosi se 7-10 dana te se potom prelazi na sljedeći.

Intraoralni skener omogućuje nam da na redovnim kontrolama pratimo uspješnost terapije, odnosno pomake zubi te na vrijeme interveniramo ako se neki zub ne kreće u željenom smjeru.

Po završetku terapije, pacijenti dobiju fiksne i mobilne retainere kako bi se osigurala stabilnost rezultata.

Tko je kandidat za terapiju Invisalignom?

Svaki pacijent kojemu se na prvom ortodontskom pregledu ustanovi neka ortodontska anomalija, može se odlučiti za terapiju Invisalignom – od djece kojoj su tek počeli nicati trajni zubi (Invisalign First), tinejdžera pa do odraslih pacijenata svih dobnih skupina.

Ovisno o složenosti slučaja pacijentu se predlaže jedan od 3 paketa koji se razlikuju po broju alignera i cijeni:

 • Invisalign Express – do 7 alignera,
 • Invisalign Lite – do 14 alignera,
 • Invisalign Comprehensive – neograničeni broj alignera.
Naruči se na pregled u našu ordinaciju i započni svoj put do novog osmijeha Invisalign prozirnim aparatom za zube!

  Invisalign, prozirni mobilni aparatić za zube izrađuje se individualno za svakog pacijenta. Saznajte prednosti i jeste li upravo kandidat za njega.