Zašto odabrati Invisalign aparatić?

Ravni zubi i novi osmijejh na mladoj djevojci Renati.
Case Study | Renata Ožegović – prošireni zubni lukovi i zbijeni zubi
15. veljače 2023.
Djevojka s crnom kosom, ravnim zubima i osmijehom nakon tretmana.
Case Study | Fičor Ana Marija – loša estetika zubi i stršanje očnjaka
21. ožujka 2023.
Ravni zubi i osmijeh djevojke s Invisalign aparatićem za zube.
 
 
U današnje vrijeme sve se više odraslih pacijenata odlučuje za ortodontsku terapiju, no mnoge i dalje brine kako će aparatić utjecati na njihov izgled te kako će njihovo bližnji reagirati kada ih vide s metalnim bravicama na zubima. Kako bi se pacijentima ponudila više estetska rješenja, u ponudu su došle i prozirne keramičke bravice. Pa ipak, svojom učinkovitošću nisu uspjele iz upotrebe istisnuti one metalne. Srećom, moderna ortodoncija danas nudi rješenje bez potrebe nošenja fiksnih bravica, a radi se o prozirnim folijama za ravnanje zubi – Invisalign alignerima.

U nastavku otkrijte sve što morate znati o Invisalignu te zašto odabrati upravo njega.

Invisalign nevidljivi aparatić za zube

Invisalign ortodontski aparat u upotrebi je već 20-ak godina, no u zadnjih nekoliko godina sustav se razvio toliko da po učinkovitosti može stati bok uz bok s fiksnim ortodontskim aparatom te uspješno riješiti brojne vrste ortodontskih anomalija.

Radi se o setu prozirnih folija (alignera) izrađenih individualno za svakog pacijenta koje korak po korak ravnaju zube do konačnog rezultata. Cijelu terapiju ortodont pomno planira unaprijed i tek kada je zadovoljan konačnim rezultatom aligneri kreću u izradu. Kako bi se postigli željeni rezultati, svaki aligner nosi se 7-10 dana 22 sata dnevno, odnosno skida se samo prilikom jela i održavanja oralne higijene.
Prednosti Invisalign aparatića

 • estetika – Invisalign udlage potpuno su prozirne te nitko neće primijetiti da ih nosite,
 • kraće trajanje terapije – većina terapija Invisalign aparatom dovrši se unutar godine dana, a manje komplicirani slučajevi već u nekoliko mjeseci,
 • ugodnije nošenje – aligneri su vrlo ugodni za nošenje te je mala vjerojatnost da će nažuljati sluznicu usne šupljine, kao što je ponekad slučaj s ortodontskim bravicama,
 • jednostavno održavanje oralne higijene – Invisalign udlage omogućuju potpuno neometano održavanje higijene, sve što je potrebno napraviti kako bi se zubi očetkali je skinuti aparatić,
 • smanjen osjećaj boli – ravnanje zubi Invisalign maskicama gotovo je bezbolno, a manja bol može se javiti na samom početku terapije kada se zubi tek počnu pomicati,
 • predvidljivost terapije – cijeli tijek terapije može se odrediti unaprijed, kao i broj dolazaka na kontrole te razmaci između pojedinih kontrola
 • manji broj kontrolnih pregleda – ako ne možete redovito dolaziti na kontrolne preglede, ne trebate se brinuti. Invisalign alignere pacijenti sami mijenjaju kod kuće, a razmaci između kontrola ovise o tome koliko je alignera pacijentu predano na prethodnoj kontroli. Stoga se učestalost kontrola vrlo lako može prilagoditi pacijentovim mogućnostima, što je posebno praktično za one koji puno putuju ili žive u inozemstvu.


 • Duljina trajanja terapije Invisalign aparatićem

  Trajanje terapije Invisalign udlagama ovisi o složenosti slučaja, a dijeli se u tri skupine:
 • Invisalign Express – odnosi se na blage estetske nepravilnosti, a uključuje maksimalno 7 alignera, što znači da terapija može biti dovršena već u 7 tjedana,
 • Invisalign Lite – odnosi se na blage do umjerene estetske nepravilnosti, a uključuje 14 alignera,
 • Invisalign Comprehensive – terapija koja uključuje neograničen broj alignera, te se koristi kod pacijenata kojima je potrebno ispraviti nepravilan zagriz. Ovisno o kompleksnosti slučaja, može trajati od nekoliko mjeseci pa do godinu i pol dana.
 • Invisalign kod djece

  Invisalign aparatić nije rezerviran samo za odrasle. Naprotiv, Invisalign First posebno je osmišljen za najmlađe pacijente kako bi se već u razdoblju mješovite denticije moglo reagirati na nepravilnosti koje bi u budućnosti postale još izraženije i teže rješive. Terapija traje najviše 18 mjeseci nakon čega slijedi retencijski period. Po nicanju svih trajnih zubi i ulasku u pubertet, pacijent ima pravo na drugu fazu terapije ukoliko bude potrebno.

  Jeste li kandidat za prozirni aparatić za zube?

  Svaki pacijent kojemu se na prvom ortodontskom pregledu ustanovi neka ortodontska anomalija, može se odlučiti za terapiju Invisalignom – od djece kojoj još nisu niknuli svi trajni zubi, tinejdžera pa do odraslih pacijenata svih dobnih skupina. Ono što je vrlo bitno u donošenju odluke je motiviranost - Invisalign udlage vrsta su mobilnog aparata te njihov učinak ovisi o tome koliko sati dnevno ih nosite.


  Kako bi se započela terapija Invisalignom, potrebno je uzeti otiske čeljusti.

  U ortodonciji Marelić to radimo preciznim intraoralnim skenerom iTero, a dobiveni digitalni modeli služe nam u daljnjem planiranju terapije.

  Ako i ti nestrpljivo čekaš početak terapije nevidljivim ortodontskih aparatićem, naruči se na prvi pregled i skeniranje što prije.

   Invisalign, prozirni mobilni aparatić za zube izrađuje se individualno za svakog pacijenta. Saznajte prednosti Invisalign aparatića.