Tko je ortodont?

Zubni kamenac poslije - Ortodoncija Marelić
Razmak između zubi – koje je rješenje?
27. srpnja 2021.
Što jesti kada se nosi apratić za zube?
6. listopada 2021.
Tko je ortodont, čime se on bavi i kako postati.Tko je ortodont?

Posjet ortodontu u današnje je vrijeme sasvim uobičajena i česta pojava. Veliki broj ljudi barem se jednom u životu našao na ortodontskoj stolici, bilo u dječjoj ili odrasloj dobi. Najčešća pritužba s kojom pacijenti dolaze je nezadovoljstvo osmijehom, odnosno "krivi zubi". Na ortodontu je da zube poravna i osmijeh učini ljepšim, no jeste li se zapitali čime se zapravo ortodont sve bavi i na koji način stvara blistave osmijehe? Odgovore potražite u nastavku.

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je područje dentalne medicine usmjereno na ispravljanje nepravilnog odnosa zubi i čeljusti, a ujedno i prva specijalistička grana dentalne medicine koja je začeta još 1900. godine. Riječ ortodoncija vuče korijene iz grčkog jezika, a u doslovnom prijevodu znači pravilan zub. Upravo to je osnovni zadatak ortodonta - ravnanje zubi i ispravljanje nepravilnog zagriza (malokluzije), a to se postiže sljedećim koracima:

- dijagnostikom i prepoznavanjem ortodontske anomalije,
- prepoznavanjem faktora koji utječu na nastanak/pogoršanje anomalije,
- praćenjem djetetova rasta i razvoja,
- odlukom o pravovremenom početku terapije,
- planiranjem i provedbom ortodontske terapije,
- kontrolom i praćenjem pacijenta po završetku terapije.

Kako postati ortodont?

Postati ortodont nije nimalo lak zadatak. Potrebno je završiti studij dentalne medicine u trajanju od 6 godina, čime se stječe titula doktora dentalne medicine, a potom i trogodišnju specijalizaciju iz područja ortodoncije.Tu učenju nije kraj te se ortodont ostatak svoje karijere dodatno usavršava na raznim tečajevima i kongresima kako bi svojim pacijentima mogao pružiti najbolju moguću uslugu.

Što je potrebno znati o ortodontskoj terapiji?

Za ortodontsku terapiju pacijenti se odlučuju zbog nezadovoljstva izgledom ili funkcionalnih smetnji, u koje spadaju:

- otežan govor,
- otežano žvakanje,
- bolovi /škljocanje u čeljusnom zglobu,
- otežano održavanje oralne higijene.

U terapiju se može ući privatnim putem (pacijent sam snosi troškove) ili pod pokrićem HZZO-a. Cijena ovisi o vrsti aparata i duljini trajanja terapije, odnosno broju potrebnih kontrola. Na ortodontsku terapiju preko HZZO-a imaju pravo djeca do 18. godine koja zadovoljavaju kriterije propisane od strane HZZO-a. Primjerice, ukoliko prisutna anomalija predstavlja isključivo estetski problem, ne ostvaruje se pravo na terapiju.

Ipak, estetski problemi nikako nisu zanemarivi te se odražavaju na cjelokupno samopouzdanje osoba i njihovo svakodnevno funkcioniranje. Stoga se pacijenti s ovom vrstom problema uvijek mogu odlučiti za terapiju privatnim putem, za koju ne postoji dobna granica.

Na koji način ortodont "ravna" zube?

Ortodontske anomalije ispravljaju se nošenjem ortodontskih naprava, popularno nazivanim aparatići za zube ili ortodontske proteze. Ortodontski aparati mogu se podijeliti na fiksne i mobilne. Fiksni aparat sastoji se od bravica koje se lijepe na zube i žica umetnutih u utore na bravicama. U ustima pacijenata prisutni su 24 sata dnevno, a može ih ukloniti jedino ortodont. Bravice se uvijek lijepe na zube obje čeljusti kako bi se omogućilo usklađivanje zagriza, a uz njih, pacijenti često moraju nositi i gumice.

S druge strane, mobilne aparate pacijent sam stavlja i vadi iz usta. Mogu zahvaćati samo jednu ili obje čeljusti te imaju različite aktivne i pasivne elemente. Obično se nazivaju noćnim aparatićima, a rezervirani su za dječju dob.

Posebna vrsta mobilne naprave je Invisalign. Riječ je o prozirnim udlagama koje se nose 24 sata dnevno kao i fiksni aparati, ali pacijent ih može skidati kako bi neometano jeo i održavao oralnu higijenu. Svaka udlaga nosi se po 2 tjedna, nakon čega se prelazi na sljedeću sve dok se ne postigne željeni rezultat.

Odabir naprave ovisi o pacijentovoj dobi, vrsti problema, željama i mogućnostima.

Iz kojeg god da razloga se odlučite na posjet ortodontu, kod nas ste uvijek dobrodošli. Naš ortodont Marelić rado će vam dati svoje mišljenje na prvom pregledu koji je potpuno besplatan. Sljedeći korak je dijagnostički postupak, prilikom kojeg se napravi set intraoralnih i ekstraoralnih fotografija, otisci gornje i donje čeljusti te dvije rentgenske snimke. Sva ova dokumentacija služi ortodontu kako bi detaljno analizirao postojeći problem i mogao isplanirati terapiju. Odluku o ulasku u terapiju slobodni ste donijeti nakon konzultacija na kojima će vam se prezentirati vaš problem i plan terapije, a doktor Marelić sa zadovoljstvom će odgovoriti na sva vaša pitanja!

Posjet ortodontu u današnje je vrijeme sasvim uobičajena i česta pojava. Saznajte više o ortodontu i ortodonciji.