Izbjeljivanje zubi i najčešće tehnike

Prikaz slučaja | Dalibor M. – ortodontska terapija
21. srpnja 2017.
Kombinirane proteze kao rješenje za izgubljene zube
20. studenoga 2017.
U stomatološkoj praksi često se susrećemo s pitanjima o izbjeljivanju zubi, njihovim tehnikama, kontraindikacijama i trajnosti pa smo vam u našem blogu odlučili dati odgovore na njih.

Izbjeljivanje zubi (najčešće tehnike)

Izbjeljivanje zubi, popularna je metoda estetske stomatologije kojom se vraća bjelina (svjetlina) zubima koji su potamnili zbog različitih uzroka.

Najčešće se radi o unutarnjim (endogenim ) čimbenicima kao što su korištenje određenih lijekova ili nekih prirođenih zubnih bolesti i vanjskim (egzogenim) čimbenicima –pušenje, pijenje kave i čajeva, crnog vina i druge hrane i pića koja boje zube.

Izbjeljivanje zubi primjenjivo je na vitalne i avitalne zube. Aktivna tvar u svim tehnikama izbjeljivanja je vodikov peroksid u različitim koncentracijama.

U zubnim ordinacijama najčešće se koristi gel H2O2 u koncentraciji 30-35% uz određene katalizatore. Po direktivi EU sredstva koja se koriste za tehnike izbjeljivanja zubi „kod kuće“ ne bi smjela sadržavati više od 6% H2O2.

Najčešće tehnike izbjeljivanja zubi koje se danas koriste u postupku profesionalnog izbjeljivanja u ordinaciji baziraju se na korištenju H2O2 gela u koncentraciji 30-35%. Uz posebne lampe ostvaruje se dodatna aktivacija gela (tzv. Iluminatori) ili uz pomoć zubnih lasera koji imaju istu funkciju.


Slika 1. Laser za izbjeljivanje zubi


Uz ove tehnike koriste se i posebne udlage ispunjenje gelom vodikovog peroksida.

Danas na tržištu postoje mnoge druge komercijalne metode kao što su posebne trakice koje se stavljaju preko površine zuba i mnoga prirodna sredstva-posebne zubne paste, soda bikarbona,kurkuma, kokosovo ulje i sl. Njihovim korištenjem može se postići određeni stupanj izbjeljivanja, ali rezultati su privremeni i nepostojani.

Koju tehniku izbjeljivanja koristimo u Ortodonciji Marelić ?

Izbjeljivanje zubi u Ortodonciji Marelić obavljamo uz upotrebu lasera. Izbjeljivanje zuba laserom psada u sam vrh suvremene stomatologije. Potpuno je bezbolno i sigurno, te ne uzrokuje nikakva oštećenja zubne cakline. Pročitajte više o usluzi laserskog izbjeljivanja zubi u našoj klinici!

Kontraindikacije za izbjeljivanje zubi

Među skupinom zubi koje stvaraju kontraindikacije te nisu kandidati za izbjeljivanje zubi su:
  • zubi s velikim pulpnim komorama ( tek iznikli stalni zubi),
  • zubi s izraženim gubitkom cakline
  • zubi s vidljivom frakturom cakline,
  • izrazito tamni zubi
  • zubi s velikim ispunima ili fasetiranim krunama

Postupak izbjeljivanja zubi

Prije samog čina izbjeljivanja potrebno je utvrditi zdravstveno stanje zubi (vitalitet, osjetljivost na termičke i kemijske podražaje, lomove cakline...).

Zube je potrebno dobro očistiti od ostataka hrane, plaka i kamenca ultrazvučnim skidačima kamenca, pjeskarenjem ili četkicama s pastom za poliranje.

Zubi se od ostatka zubne šupljine i zubnog mesa izoliraju posebnim gumenim barijerama ili materijalom koji se svjetlosno učvrsti nakon nanošenja na zubno meso uz same krune. Nakon toga vrši se aplikacija sredstva za izbjeljivanje koje se onda dodatno osvjetljava laserom ili specijalnim lampama koje aktiviraju sredstvo i pojačavaju učinak izbjeljivanja.

Nakon ponavljanja ciklusa određeni broj puta zubi su dehidrirani ili kredaste površine i potrebno ih je zaštititi nanošenjem nekog sredstva za zaštitu (fluoridiranje zuba). Mjestimična izloženost zubnog mesa sredstvu za izbjeljivanje tretira se posebnim zaštitnim kremama ili pastama.

Slika 2. Prije i poslije izbjeljivanja zubi

Izbjeljivanje avitalnih zubi

Postupak izbjeljivanja moguće je provesti i kod pojedinačnih zubi kod kojih je do promjene boje došlo nakon liječenja korijena zuba ili traume. Zbog propadanja zubne krune uz istodobno krvarenje unutar dentinskog kompleksa dolazi do taloženja produkata zgrušavanja i zub poprima tamnu boju.

Kod ove situacije zubnu krunu je potrebno tretirati sa sredstvom za izbjeljivanje „iznutra“.

Unutar same krune napravi se mali otvor i ukloni nekoliko mm sredstva za punjenje. Nakon toga u pripremljeni otvor stavlja se sredstvo za izbjeljivanje i kruna se hermetički zatvara na nekoliko dana. Nakon toga se sredstvo uklanja a pristupni otvor zatvara se klasičnim zubnim ispunom.

Zaključak

Izbjeljivanje zuba postupak je koji se u stomatologiji koristi od kraja 19. stoljeća, ali je revolucija napravljena zadnjih desetljeća korištenjem kvalitetnijih sredstava za izbjeljivanje i svjetlosne komponente koja služe kao dodatni katalizatori pojačivač.

Kvaliteta izbjeljivanja prvenstveno ovisi o intenzitetu diskoloracije i njezinoj dubini. Najbolje se pokazalo tretiranje žućkastih diskoloracija, a najmanji uspjeh postiže se kod sivkastih.

Smatramo da je postupak izbjeljivanja uspješan ako je dobiveni rezultat minimalno dvije nijanse svjetliji od početnog stanja. Izbjeljivanje nije postupak koji daje trajne rezultate jer se boja postupno vraća nakon šest mjeseci do nekoliko godina.

To prvenstveno ovisi o hrani i piću koje osoba konzumira te pušenju i neadekvatnoj higijeni. Sredstvo za izbjeljivanje u određenom stupnju ima destruktivan utjecaj na zubne ispune u obliku erozije i zato je nakon provedene terapije izbjeljivanja zubi potrebna redovita kontrola.

Ako smatrate da ste idealni kandidat za izbjeljivanje zubi ili vas interesira da li je izbjeljivanje zubi preporučljivo na vaši zubima, budite slobodni kontaktirati naš stručni tim!

Ispuni naš upitnik potpuno anonimno i saznaj jesi li i ti kandidat za ortodontsku terapiju!

Pročitaj više o posebnim pogodnostima plaćanja i saznaj zašto je upravo Ortodoncija Marelić pravi izbor za tebe! ?

Pogledajte iskustva naših pacijenata i njihove video testimonijale.
Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.