Njega nakon dentalnih zahvata

Vodič kroz zubne krune i mostove
26. siječnja 2018.
Prirodni lijekovi za zubobolju
30. travnja 2018.
Zahvaljujući dobroj anesteziji, danas su zahvati u usnoj šupljini postali bezbolni. Ipak, uvijek postoji manja i veća doza nelagode pri samom sjedanju na zubarsku stolicu.

Ukoliko smatrate da imate sindrom «straha od zubarske stolice», uvijek se prije zahvata može izvršiti tzv. premedikacija, tako da strah i osjećaj nelagode svedemo na minimum.

Iako je dužnost liječnika da vas dobro obavijesti o tijeku zahvata i postoperativnom oporavku, čest je slučaj da pacijenti ponekad zanemare te važne podatke ili ih svjesno ignoriraju ugrožavajući pozitivan ishod samog zahvata i produžujući ili kompromitirajući oporavak.

Ovdje ćemo navesti najvažnije upute nakon dentalnog kirurškog zahvata na koje trebate obratiti pozornost.

Njega nakon dentalnih kirurških zahvata

Neposredno nakon dentalnog zahvata liječnik će Vam dati ili propisati recept za određeni antibiotik ukoliko smatra da vam je potreban. U nekim slučajevima antibiotik trebate početi uzimati i nekoliko sati prije samog zahvata. O svemu tome pravovremeno će vas informirati prije samog zahvata.

Bitno je da se pridržavate uputa o korištenju antibiotika i ostalih lijekova i uzimate i točno prema naputku liječnika, odnosno farmaceuta. Propisanu dozu antibiotika uvijek trebate popiti do zadnje tablete (kapsule) u kutiji.

Tablete protiv bolova treba uzimati u propisanoj dozi i vremenu. Nemojte svojevoljno povećavati dozu!

Led koji dobijete nakon zahvata treba koristi prvih 6-8 sati nakon operacije izvana jer sprječava otok i postoperativnu bol. Treba ga držati na licu 10-15 minuta na mjestu zahvata a onda napraviti podjednako dugu pauzu bez leda.


Moguće pojave nakon dentalnih zahvata

Nakon dentalnih zahvata može se pojaviti blaži ili izraženiji otok na licu ili na mjestu samog zahvata. To je normalno i može trajati do 72 sata nakon zahvata.

Ukoliko oteklina nakon dentalnog kirurškog zahvata traje duže obavezno obavijestite liječnika i obavezno odite na kontrolni pregled.


Što jesti nakon operacije u usnoj šupljini?

Prvih 24 sata nakon dentalnog zahvata nipošto ne konzumirajte vruću i toplu hranu i napitke jer povećavaju osjećaj boli i dodatno povećavaju otok.

Izbjegavajte ljutu i jako začinjenu hranu i nipošto ne koristite slamku! Nemojte pušiti najmanje 48 sati nakon zahvata u usnoj šupljini!


Njega šavova nakon dentalnog zahvata

Šavove nakon operacije u usnoj šupljini potrebno je pažljivo čistiti čistim štapićem za uho ili mekanom sterilnom gazom. Pazite da vam se na njima ne nakuplja hrana jer to dovodi do upale i moguće infekcije rane.

Nipošto sami ne skidajte šavove niti ih podrezujte jer možete oštetiti tkivo i inficirati ranu. Danas se većinom koriste šavovi koji se sami resorbiraju nakon 20-30 dana i nije ih potrebno skidati. Ukoliko se radi o šavovima koji se skidaju, njih će ih ukloniti doktor nakon 7-14 dana, u pravilu.

Nakon 24 sata usta možete početi ispirati mlakim čajem od kadulje ili blagim sredstvom za ispiranje usta koje će vam liječnik preporučiti. Nipošto ne koristite koncentrirane vodice za usta jer će vam prejako iritirati tkivo i mogu dovesti do komplikacija pri cijeljenju rane.

Zaključak

Oporavak nakon kirurškog zahvata u usnoj šupljini ovisi o pravilnoj njezi rane. Vrlo je bitno da se nakon operacije držite liječnikovih uputa.

Kao i nakon svakog drugog zahvata, moguće se određene nuspojave poput oteklina za koje je normalno da traju do 72 sata. Ukoliko se otok ne povlači, obratite se svom liječniku.

Nadamo se da će vam ove informacije dodatno pomoći s ciljem što bržeg i boljeg oporavka. Za dodatna pitanja kontaktirajte naš stručni tim!

Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.