Prirodni lijekovi za zubobolju

Njega nakon dentalnih zahvata
8. veljače 2018.
Problemi i bolesti zubnog mesa i kako ih liječiti?
15. svibnja 2018.
Prirodni lijekovi za zubobolju itekako su djelotvorni kada je riječ o ublažavanju bolova.

Pravilna higijena i redoviti kontrolni pregledi najbolja su prevencija za pojavu karijesa i zubobolje. Ukoliko je riječ o manjoj iritaciji do posjeta svom stomatologu može vam pripomoći neki od jednostavnih kućnih pripravaka kao što su hladni hladni oblozi, čaj od kadulje ili ispiranje usta fiziološkom otopinom.

Donosimo vam nekoliko prirodnih lijekova za zubobolju koji se od davnina koriste za ublažavanje zubobolje, a mogu biti od pomoći kod pojave blažih bolova.

Svaka ozbiljnija zubobolja zahtjeva intervenciju stomatologa. Kod prisustva jače boli za ublažavanje može pomoći ibuprofen dok ne dobijete liječničku pomoć.

Također biste trebali razgovarati sa svojim stomatologom prije nego što upotrijebite bilo koji od sljedećih pripravaka ako ste trudni, dojite ili imate bilo kakvo zdravstveno stanje koje može utjecati biljni sastojak.

1.Ispiranje usta slanom vodom ili fiziološkom otopinomSlana voda je prirodni dezinficijens i to može pomoći u odmicanju čestica hrane koji se mogu zaglaviti između zuba ili u paradontalnim džepovima. Liječenje zubobolje sa slanom vodom također može pomoći u smanjenju upale i liječenju oralnih rana.

Kod ublažavanja zubobolje ispiranjem usta slanom vodom, izmiješajte 1/2 čajnu žličicu soli u čašu tople vode i upotrijebite ga kao sredstvo za ispiranje usta.

Usta također možete ispirati i fiziološkom otopinom kupljenom u ljekarni.

2. Kadulja


Kadulja se od davnina koristi u ljekovite svrhe. Eterično ulje kadulje djeluje tako što potiče cijeljenje i obnovu oštećenog tkiva, a ima i antibakterijski učinak.

Nekoliko listova kadulje prokuhati u kipućoj vodi pet minuta. Nakon hlađenja, unutar sat vremena promućkati usta i ispljunuti. Postupak možete ponoviti nekoliko puta dnevno, a za bolje djelovanje preporuka je svaku puta koristiti svježe kuhani čaj.

3. Češnjak


U narodu češnjak je od davnina prepoznat i korišten zbog svojih ljekovitih svojstva. Kod korištenja češnjaka kao sredstva za ublažavanje boli zgnječite češanj svježeg češnjaka i lagano ga pritisnite na bolno područje. Također, možete polagano žvakati češanj svježeg češnjaka.

4.Eterično ulje klinčićaKlinčić je poznat narodni sastojak za liječenje zubobolje jer učinkovito ublažava bol i smanjuje upalu. Eterično ulje klinčića sadrži eugenol koji je prirodni antiseptik.

Kod korištenja eteričnog ulja klinčića za ublažavanje zubobolje nanesite malu količinu razrijeđenog eteričnog ulja klinčića na komadić vate. Eterično ulje možete razrijediti sa manjom količinom baznog ulja kao na primjer maslinovog ulja ili sa vodom. Natopljeni komadić vate nekoliko puta dnevno nanesite na bolno područje.Dvije do tri kapi eteričnog ulja klinčića možete dodati u čašu vode te sa nastalom otopinom možete ispirati usta nekoliko puta dnevno.

5. Eterično ulje timijanaTimijan također ima snažna antibakterijska i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u liječenju zubobolja.

Kod korištenja eteričnog ulja klinčića za ublažavanje boli manju količinu ulja razrijeđenog s vodom nanesite na komadić vate. Na bolno područje nanesite natopljenu vaticu nekoliko puta dnevno.

Dvije do tri kapi eteričnog ulja timijana možete dodati u čašu vode te sa nastalom otopinom možete ispirati usta nekoliko puta dnevno.

6. Hladni obloziHladne obloge možete koristiti za ublažavanje zubobolje, pogotovo ako je bol uzrokovala bilo koja vrsta traume. Kada primjene hladnog obloga dolazi do suženja krvnih žila na tom području. Na taj način ublažavamo bol, a primjena hladnih obloga također smanjuje otekline i upale.

Kod korištenja hladnih obloga za ublažavanje boli držite ručnikom omotanu vrećicu leda na bolnom području otprilike 10-tak minuta. Hladne obloge možete primjenjivati nekoliko puta tokom dana.

POSJETITE SVOG STOMATOLOGA

Ako je vaša zubobolja jaka ili je rezultat ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, svakako trebate posjetiti vašeg stomatologa. U najvećem broju slučajeva kod pojave zubobolje potrebno je liječenje stomatologa.

Ukoliko imate ranu u ustima koja traje više od dva tjedna nemojte odgađati pregled kod stomatologa koji će vas prema potrebi uputiti dalje na pregled specijalistu oralne medicine.

Također biste trebali vidjeti svog stomatologa ako imate bilo koji od sljedećih simptoma: - Groznica i visoka temepratura povezana sa boli u usnoj šupljini

- Teško disanje ili gutanje

- Oteklina u području glave i vrata

- Bol kod žvakanja

- Krvarenje zubnog mesa

U Ortodonciji Marelić uspješno rješavamo zubobolje uzrokovane raznim čimbenicima, stoga ukoliko Vam je potrebna pomoć, kontaktirajte naš tim!

Kako izliječiti zubobolju na prirodan način? U našem blogu pročitajte kojih je to 6 prirodnih lijekova zubobolju koja će ublažiti ili ukloniti zubobolje, potječu još od naših starih kada nije bilo lako doći do zubara.

Dr. Marelić
Dr. Marelić
Dr. Srđan Marelić specijalist je ortodoncije i beskrajno je posvećen svakom pojedinom slučaju i pacijentu. Studij stomatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1999. g. Velika strast za ortodoncijom i želja da svojim pacijentima pruži najbolju moguću uslugu potiče dr. Marelića na kontinuirano usavršavanje i implementaciju najnovijih tehnologija.