Endodoncija – najčešća pitanja

Zubni implantati – najčešća pitanja
25. travnja 2017.
Ortodontski aparatić za zube - Valnea
Prikaz slučaja | Valnea F. – ortodontski aparatić za zube
24. svibnja 2017.
U ovom blogu moći ćete saznati što je endodoncija i dobiti odgovore na sva pitanja vezana uz liječenje zuba.

Kako prepoznati upalu živca?

Ukoliko vas zub boli spontano, neovisno o podražaju, bol traje duže vrijeme i izuzetno je jaka, vrlo je vjerojatno da se radi o upali živca. Upala živca (pulpitis) se javlja na zubima koji imaju ili dotrajale ispune (plombe), ili duboki karijes. Rjeđe, do upale živca može doći zbog traume, a endodoncija ponekad i zbog protetske pripreme zuba. U svakom slučaju uzročnici upale su bakterije koje dovode prvo do upale, a onda do odumiranja zubne pulpe. Bol koja se javlja kod pulpitisa je izuzetno jaka, pacijenti je teško lokaliziraju i često kažu da ih „boli cijela glava“. Karakteristično je da bol ne prestaje na uzimanje tableta protiv bolova i ponekad čak budi pacijente iz sna.

Kako utvrđujemo da je u pitanju upala živca?

U ordinaciji dentalne medicine doktor prvo napravi detaljan pregled zuba i okolnih struktura. Najčešće na bolnim zubima vidimo stare ispune (plombe). U ordinaciji napravimo nekoliko kliničkih testova koji nam upućuju na upalu: osjetljivost na pritisak i na hladno, a ukoliko upala traje duže vrijeme i već je zahvatila i okolnu kost, upala je vidljiva i na rendgenu. Iz pacijentovih navoda vrlo brzo po jačini boli zaključujemo da se radi o upali.

Kako liječiti upalu živca?

Upala živca je prvenstveno posljedica pritiska nakupljenih plinova koji su bakterijski produkti u malom hermetički zatvorenom prostoru koji se naziva pulpna komora zuba. Zato se upala uvijek liječi na isti način: otvori se unutrašnja komora zuba, ukloni se promijenjeno pulpno tkivo i nadomjesti umjetnim materijalom koji sadrži ljekovita svojstva. Taj postupak nazivamo endodoncija. Zbog činjenice da je za uspješno uklanjanje upale potrebeno ili eliminirati ili čim više minimalizirati bakterije, način dezinfekcije je izrazito bitan. U našoj ordinaciji koristimo se laserom koji jedini sterilizira svoje radno polje, biostimulira vlastite obrambene stanice na obnavljanje zdravog tkiva i eliminira bakterije.

Kakav je postupak terapije?

Endodoncija uvijek započinje anestezijom tog zuba jer je cilj bezbolno rješavanje problema. Detaljnim i stručnim čišćenjem unutrašnje komorice zuba odstranjujemo upaljeno tkivo, dezinficiramo i uklanjamo bol. U endodontskoj terapiji služimo se laserom koji jedini omogućava potpunu sterilizaciju i uvelike olakšava uspješnost endodoncije. Cijela terapija najčešće se odvija kroz nekoliko dolazaka, ovisno o jačini i trajanju upale i reakciji organizma (zuba). Endodontski liječeni zubi su malo krhkiji od zdravih zubi, a njihova post-endodontska rekonstrukcija mora pažljivo biti isplanirana, radi osiguranja njihove trajnosti i čvrstoće.

Je li postupak bolan?

Postupak uvijek izvodimo pod lokalnom anestezijom te se trudimo da maksimalno smanjimo bol i neugodu. Što nakon endodoncije? Nakon endodoncije, zub treba držati pod kontrolom tako da se na redovnoj kontroli kod doktora dentalne medicine napravi kontrolni radiološki snimak svake godine.

Zaključak

Doktorica Kinkela i tim bit će vam uvijek na raspolaganju i pružiti vam sve potrebne informacije i kontinuiranu podršku kroz sve faze terapije.
Pročitajte više o našim pogodnostima i posjetite nas, prvi pregled je besplatan! ;)

Veselimo se Vašem dolasku!

Ispuni naš upitnik potpuno anonimno i saznaj jesi li i ti kandidat za ortodontsku terapiju!

Pročitaj više o posebnim pogodnostima plaćanja i saznaj zašto je upravo Ortodoncija Marelić pravi izbor za tebe! ?

Pogledajte iskustva naših pacijenata i njihove video testimonijale.
Dr.Kinkela
Dr.Kinkela
Patrizia je doktorica dentalne medicine, iznimno draga i pristupačna osoba, s veoma razvijenim osjećajem za ljude. Uvijek je nasmijana i spremna pomoći. Uživa u svojem poslu, kojem je u potpunosti posvećena. Svoju ljubav prema struci i prema pisanju, spojila je objavivši više članaka u Vjesniku dentalne medicine.