Zubni implantati – najčešća pitanja

Fiksni aparatić Damon prikaz slučaja - Ana M.
Prikaz slučaja | Ana M. – Fiksni aparatić DAMON
12. travnja 2017.
Endodoncija – najčešća pitanja
10. svibnja 2017.
U ovom blogu pokušat ćemo odgovoriti na neka od najčešćih pitanja vezana uz zubni implantati. Sigurni smo da će ovaj tekst ukloniti mnoge nedoumice, a strah od implantata u potpunosti će nestati. ;)

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanski umetci, cilindričnog ili koničnog oblika, koji se kirurškim putem ugrađuju u kost čeljusti i zamjenjuju izgubljeni korijen zuba. Osim titana koriste se i implantati od cirkonija. Titan se smatra jednim od materijala na koje naš organizam najbolje reagira, a reakcije osjetljivosti i odbacivanja izuzetno su rijetke. Spoj implantata s budućom krunom nazivamo nadogradnja na implantatu (eng. Abutment) i izgrađena je također od titana ili cirkonija. Nakon postavljanja nadogradnje, na implantat se postavlja zubna kruna koja nadomješta vidljivi dio zuba. Kruna može biti izrađena od različitih materijala (najčešće od metal keramike ili cirkonija).

Da li su zubni implantati bolji od mojih vlastitih zubi?

Ništa na svijetu ne može zamijeniti Vaše prirodne zube ukoliko su oni zdravi. Zubni implantati predstavljaju najbolju moguću zamjenu ukoliko su funkcija i oblik zuba nepovratno narušeni. Ugrađeni implantat se već nekoliko mjeseci nakon ugradnje, doslovno stapa s kosti tvoreći jednu cjelinu, te zubni implantati predstavljaju izuzetno čvrst temelj za nadogradnju izgubljenih zubi.

S koliko godina možemo ugraditi zubne implantate?

U pravilu s navršenih 18 godina, jer se smatra da je rast i razvoj organizma do tog razdoblja završen. U nekim slučajevima moguća je ugradnja i kod mlađih osoba, ali tada govorimo više o iznimkama nego o pravilu (djevojke s 16 godina a mladići s 18 godina). Gornja dobna granica ne postoji ukoliko osoba nema kontarindikacije za njihovu ugradnju.

Koje su kontraindikacije za ugradnju zubnih implantata?

Govorimo o apsolutnim i relativnim kontraindikacijama za ugradnju. U apsolutne kontraindikacije spadaju osobe s teškim psihičkim poremećajima, alkoholičari, narkomani, osobe kod kojih se provodi terapija zračenja glave i vrata, osobe koju boluju od AIDS-a, izražene osteoporeze, osobe s poremećajima zgrušavanja krvi, osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, nekontrolirana šećerna bolest, izraženi bruksizam, osobe s izrazito visokim krvnim tlakom, svježi infarkt miokarda ili moždani udar (unazad 6 mjeseci), alergije na materijale koji ulaze u sastav zubnih implantata, nemogućnost primanja anestezije, osobe kod kojih je izveden kirurški zahvat na srčanim zaliscima, osobe na terapiji intravenskim bisfosfonatima… Relativne kontraindikacije su: Scleroderma, Sjogrenov sindrom, Parkinsonova bolest, Lichen planus, Chronova bolest, Inzulinska terapija, Osteoporoza, korišćenje oralnih bisfosfonata, Ektodermalna displazija, alkoholizam i prekomjerno pušenje…

Kolika je uspješnost ugradnje implantata i kolika im je trajnost?

Kod ugradnje implantata nema brušenja niti oštećenja susjednih zubi kao u slučaju izrade zubnog mosta. Na mjestu ugradnje implantata gubitak zubne kosti je izrazito usporen za razliku kad se nedostajući zub/i nadomještaju zubnim mostom.

Koje su kontraindikacije za ugradnju zubnih implantata?

Kod ugradnje implantata nema brušenja niti oštećenja susjednih zubi kao u slučaju izrade zubnog mosta. Na mjestu ugradnje implantata gubitak zubne kosti je izrazito usporen za razliku kad se nedostajući zub/i nadomještaju zubnim mostom.

Da li je postupak ugradnje bolan i koliko traje?

Ugradnja zubnih implantata vrši se pod lokalnom anestezijom i postupak je u cjelosti bezbolan. Nakon operacije može doći do blažeg otoka i lagane boli ali ona se uspješno rješava klasičnim analgeticima. Postupak ugradnje jednog implantata obično traje 20-45 minuta.

Nakon koliko vremena se na implantat postavlja kruna?

Za implantate postavljene u donjoj čeljusti najčešće nakon 3 mjeseca a za one u gornjoj čeljusti obično 4-6 mjeseci. U određenim situacijama kad se može potvrditi izrazito dobra stabilnost implantata nadogradnja se može vršiti neposredno nakon ugradnje.

Što je sa situacijama kad nedostaju svi zubi?

U takvim situacijama moguće je na nekoliko implantata , obično 2-8, postaviti mobilne ili fiksne protetske radove (proteza na lokatorima, proteza na prečki), «All on 4 ili «All on 6». Kod koncepta «All on 4 « ili «All on 6» pacijent dobija fiksnu protezu na implantatima isti dan kad se ugrađuju implantati ili do 24 sata kasnije.

Što ako nemam dovoljno kosti za ugradnju implantata?

U današnjoj suvremenoj implantologiji postoje mnoge uspješne tehnike s kojima je moguće nadoknaditi vertikalni i/ili horizontalni gubitak kosti. Neke od njih su: širenje koštanog grebena njegovim dijeljenjem ili transplantacijom kosti iz drugog dijela čeljusti ili organizma ili dodavanjem umjetnih koštanih blokova. U gornjoj čeljusti gubitak kosti u regiji pretkutnjaka i kutnjaka moguće je izvesti tehnikama podizanja dna maksilarnog sinusa čime se dobija novostvoreni prostor (kost) za ugradnju implantata.

Što je sa situacijama kad nedostaju svi zubi?

U takvim situacijama moguće je na nekoliko implantata , obično 2-8, postaviti mobilne ili fiksne protetske radove (proteza na lokatorima, proteza na prečki, «All on 4 «ili «All on 6». Kod koncepta «All on 4 « ili «All on 6» pacijent dobija fiksnu protezu na implantatima isti dan kad se ugrađuju implantati ili do 24 sata kasnije.

Zaključak

Doktor Majanović i tim bit će vam uvijek na raspolaganju i pružiti vam sve potrebne informacije i kontinuiranu podršku kroz sve faze terapije.
Pročitajte više o našim pogodnostima i posjetite nas, prvi pregled je besplatan! ;)

Veselimo se Vašem dolasku!

Ispuni naš upitnik potpuno anonimno i saznaj jesi li i ti kandidat za ortodontsku terapiju!

Pročitaj više o posebnim pogodnostima plaćanja i saznaj zašto je upravo Ortodoncija Marelić pravi izbor za tebe! ?

Opis problema: Pogledajte iskustva naših pacijenata i njihove video testimonijale.
Dr. Majanović
Dr. Majanović
Dr. Alan Majanović diplomirao je na studiju Dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci 2002. g. U radu je iznimno pedantan, a uže područje interesa su mu estetska dentalna medicina, implantologija i parodontalna kirurgija. Uvijek opušten i iznimno ljubazan, na pacijente djeluje umirujuće i opuštajuće, kako bi svaki pregled i terapija protekli što ugodnije.